Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Activitati agricole, silvicultura si piscicultura: totul despre declararea si impozitarea veniturilor


de Alina Ilie la 03 Apr. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Activitati agricole, silvicultura si piscicultura: totul despre declararea si impozitarea veniturilor
Ne propunem sa discutam astazi despre problemele fiscale legate de declararea si impozitarea veniturilor din activitati agricole, silvicultura si piscicultura obtinute de persoanele fizice. Iata ce trebuie sa stiti despre impozitarea veniturilor obtinute din aceste activitati si depunerea declaratiei unice la data de 25 mai 2023.


Veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere, fara personalitate juridica, din:
- cultivarea produselor agricole vegetale;
- exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea;
- cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

Calculul impozitului pe veniturile agricole

Pasii parcursi de contribuabilii care desfasoara individual activitati agricole impuse pe baza de norme de venit pentru stabilirea venitul net anual:
- stabilesc suprafetele (ha)/cap de animal/familie de albine pentru produsele vegetale si animalele care depasesc plafonul neimpozabil;
- calculeaza venitul net anual prin inmultirea normei anuale de venit stabilita pe unitatea de suprafata (ha)/cap de animal/familie de albine pentru care se datoreaza impozit cu suprafetele (ha)/cap de animal/familie de albine care depasesc plafonul neimpozabil.
 
Impozitul = 10% asupra venitului net anual, impozitul fiind final.
 
Pasii parcursi, prin asociatul desemnat, de asocierile fara personalitate juridica care desfasoara activitati agricole impuse pe baza de norme de venit, pentru determinarea venitului net anual care revine fiecarui asociat:
 
- stabileste suprafetele pentru categoriile de produse vegetale si animalele care depasesc plafonul neimpozabil si detinute in asociere. Plafonul neimpozabil se acorda la nivel de asociere;
- calculeaza venitul net anual prin inmultirea normei anuale de venit stabilita pe unitatea de suprafata pentru care se datoreaza impozit cu suprafetele (ha)/cap de animal/familie de albine detinute care depasesc;
- distribuie fiecarui asociat cota din venitul net anual ce revine fiecarui asociat conform contractului de asociere, impozitul fiind calculat de fiecare membru asociat prin aplicarea cotei de 10% asupra venitul net anual.
Asociatul desemnat depune la organul fiscal, pana in ultima zi a lunii februarie,"Declaratia anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale", Formular 204 si comunica asociatilor informatiile privind venitul net.

Obligatii declarative - Declaratia Unica

Veniturile din activitati agricole determinate pe baza de norme de venit si impozitul aferent se declara in anul in curs (anul obtinerii veniturilor) in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (DU – formular 212) - Capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributii sociale datorate pentru anul...” -Sectiunea II.1 Date privind impozitul pe veniturile estimate din Romania/Subsectiunea II.1.3 Date privind impozitul pe veniturile estimate din activitati agricole, impuse pe baza de norme de venit care se depune la organul fiscal de domiciliu pana la data de 25 mai, inclusiv a anului de realizare a venitului.
 
- Veniturile din activitati agricole aferente suprafetelor/capetelor de animale in limitele neimpozabile NU se declara in DU
- Persoanele/Asociatiile care detin suprafete destinate productiei agricole vegetale/animale in localitati/judete diferite vor opta pentru stabilirea judetului/judetelor unde vor beneficia de incadrarea in limitele veniturilor neimpozabile.
 
Optiunea se exercita prin completarea corespunzatoare a DU, iar in cazul asociatiilor prin completarea corespunzatoare a declaratiei 204. 
 
Astfel:
- Modificarile structurii suprafetelor destinate productiei agricole vegetale/numarului de capete de animale/familii de albine intervenite dupa depunerea DU, insa inainte de 25 mai a anului obtinerii venitului, se declara prin depunerea unei DU rectificative.
- Modificarea structurii suprafetelor destinate productiei agricole vegetale/numarului de capete de animale/familiilor de albine, intervenite dupa data de 25 mai, inclusiv, a anului obtinerii venitului, nu conduce la ajustarea normelor de venit, respectiv a venitului anual impozabil.
 
- Asociatul desemnat al asocierii fara personalitate juridica care a depus declaratia 204 inainte de termenul limita prevazut de lege, depune o declaratie 204 rectificativa pentru modificarile structurii suprafetelor destinate productiei agricole vegetale/numarului de capete de animale/familii de albine intervenite pana in ultima zi a lunii februarie, inclusiv, a anului in curs.
 
In cazul in care, ulterior depunerii DU, intervin situatii care determina reducerea normelor de venit, persoana fizica va depune o DU rectificativa pentru evidentierea normei de venit reduse:
 
- daca a inregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile si/sau a epizootiilor care au afectat peste 30% din suprafetele destinate productiei agricole vegetale/animalele detinute, va reduce norma de venit corespunzator gradului de afectare stabilit prin Procesul verbal de constatare si evaluare a pagubelor aprobat prin Ordinul ANAF nr. 1863/2016;
 
- in functie de productia valorificata prin/catre cooperativa agricola va recalcula norma de venit, in baza documentelor justificative, in conformitate cu Metodologia de calcul din HG nr. 30/2019, publicata si pe site-ul ANAF.

Impozitarea si declararea veniturilor din silvicultura si piscicultura

Atat veniturile din silvicultura si piscicultura cat si veniturile din activitatile agricole pentru care nu exista obligatia stabilirii normelor de venit, se impoziteaza in sistem real conform regulilor de impunere proprii veniturilor din activitati independente, contribuabilii avand obligatia conducerii evidentei contabile in partida simpla, determinarii venitului net anual si a celui impozabil si aplicarii cotei de 10% asupra acestuia.
 
Venit net anual = Venitul brut – Cheltuielile efectuate in scopul realizarii veniturilor
 
Venit net anual impozabil = Venit net anual - Pierderi fiscale reportate
 
Ghidul integral poate fi consultat AICI>>
 
 
 

Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016