Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Amnistie fiscala: Facilitati fiscale aplicabile in baza O.U.G. nr. 107/2024


de Alina Ilie la 26 Sep. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amnistie fiscala: Facilitati fiscale aplicabile in baza O.U.G. nr. 107/2024
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Calarasi informeaza contribuabilii cu privire la facilitatile fiscale aplicabile tututor categoriilor de debitori in baza O.U.G. nr. 107/2024 din 4 septembrie 2024.


Prevederi generale:
a) facilitatile fiscale privind anularea de creante fiscale se aplica pentru toate categoriile de debitori ;
b) facilitatile fiscale vizeaza, in principiu, obligatiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 ;
c) facilitatile fiscale se refera la anularea de accesorii, dar si de obligatii principale in cazul persoanelor fizice;
d) pentru a beneficia de facilitati, contribuabilii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, pot (optional) sa depuna NOTIFICARE la organul fiscal , dar nu mai tarziu de 25 noiembrie 2024 si sunt obligati sa depuna la organul fiscal CERERE DE ANULARE, dar nu mai tarziu de 25 noiembrie 2024.

Facilitati fiscale privind anulare accesorii

Situatia 1. Dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, se anuleaza daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) toate obligatiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, se sting pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024;
b) sunt stinse, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, toate obligatiile bugetare principale si accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plata cuprinse intre data de 1 septembrie 2024 si data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024;
c) debitorul sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;
d) debitorul depune cererea de anulare a accesoriilor dupa indeplinirea in mod corespunzator a conditiilor prevazute la lit. a) - c), pana la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sanctiunea decaderii.

Situatia 2. Dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente diferentelor de obligatii bugetare principale declarate suplimentar de debitori prin declaratie rectificativa prin care se corecteaza obligatiile bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, administrate de organul fiscal, se anuleaza daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) declaratia rectificativa este depusa incepand cu data de 1 septembrie 2024 pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024;

b) toate obligatiile bugetare principale individualizate in declaratia rectificativa se sting pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024;
c) sunt indeplinite, in mod corespunzator, conditiile prevazute la SITUATIA 1 lit. b) - d).

Situatia 3. Dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv si stinse pana la aceasta data se anuleaza daca sunt indeplinite cumulativ si in mod corespunzator conditiile prevazute la Situatia1 lit. b) - d).

Situatia 4. Dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale administrate de organul fiscal central cu scadente anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv si individualizate in decizii de impunere emise ca urmare a unui control fiscal in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se anuleaza daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) toate diferentele de obligatii bugetare principale individualizate in decizia de impunere sunt stinse pana la termenul de plata prevazut la art. 156 alin. (1) din aceeasi lege;
b) cererea de anulare a accesoriilor se depune in termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere, sub sanctiunea decaderii.

Notificarea este optionala

Debitorii care intentioneaza sa beneficieze de anularea obligatiilor bugetare accesorii POT notifica organul fiscal cu privire la intentia lor, pana cel mai tarziu la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024, sub sanctiunea decaderii.
Dupa primirea notificarii, organul fiscal verifica daca debitorul si-a indeplinit obligatiile declarative, efectueaza stingerile, compensarile si orice alte operatiuni necesare in vederea stabilirii cu certitudine a obligatiilor bugetare ce constituie conditie pentru acordarea facilitatii fiscale.
Organul fiscal elibereaza din oficiu certificatul de atestare fiscala, pe care il comunica debitorului, in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data depunerii notificarii.
Organul fiscal are obligatia de a clarifica cu debitorul eventualele neconcordante cu privire la obligatiile bugetare.

Pentru debitorii care au notificat organul fiscal:
a) dobanzile, penalitatile si toate accesoriile, care pot face obiectul anularii, se amana la plata in vederea anularii.
b) procedura de executare silita nu incepe sau se suspenda, dupa caz, pentru obligatiile accesorii amanate la plata;
c) obligatiile accesorii amanate la plata nu se sting pana la data solutionarii cererii de anulare a accesoriilor sau pana la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, in cazul in care debitorul nu depune cerere de anulare a accesoriilor.
Debitorii pentru care au fost stinse, dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, dobanzile, penalitatile si toate accesoriile care pot fi anulate, acestea se restituie.

Cererea de anulare este obligatorie

Cererea de anulare a accesoriilor depusa de contribuabili in conditiile prezentei ordonante de urgenta se solutioneaza prin decizie de anulare a accesoriilor sau, dupa caz, decizie de respingere a cererii de anulare a accesoriilor.
Un debitor poate beneficia de anularea accesoriilor in oricare dintre situatiile prevazute in ordonanta de urgenta, independent sau cumulat, daca sunt indeplinite conditiile pentru acordarea anularii.
Cererea de anulare se depune pana la data de 25 noiembrie 2024 (sub sanctiunea decaderii) pentru Situatiile 1-3 sau in termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere (sub sanctiunea decaderii) pentru Situatia 4.

Prevederi speciale – Rambursare TVA

Debitorii care la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv au cereri de rambursare de taxa pe valoare adaugata in curs de solutionare pentru care, ulterior acestei date, organul fiscal respinge total sau partial rambursarea beneficiaza de anularea obligatiilor bugetare accesorii daca achita obligatiile bugetare de care depinde anularea, nestinse prin compensare cu sumele individualizate in cererea de rambursare, in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei prin care se respinge rambursarea.

Prevederi speciale – Esalonare la plata si acte suspendate

Nu sunt considerate obligatii de plata restante la data de 31 august 2024 inclusiv:
a) obligatiile bugetare pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, potrivit legii, la data de 31 august 2024 inclusiv;
b) obligatiile de plata stabilite in acte administrative a caror executare este suspendata in conditiile legii la data de 31 august 2024 inclusiv.

Daca inlesnirea la plata isi pierde valabilitatea sau, dupa caz, inceteaza suspendarea executarii actului administrativ fiscal pana la data de 25 noiembrie 2024 atunci obligatiile de plata respective vor fi considerare restante.
Debitorii care la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale, precum si cei care obtin esalonarea in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si data de 25 noiembrie 2024 inclusiv pot beneficia de anularea dobanzilor, penalitatilor si tuturor accesoriilor in conditiile prevazute la Situatiile 2-4 si cele privind facilitatile speciale
pentru persoanele fizice.

Debitorii care la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale, precum si cei care obtin esalonarea in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si data de 25 noiembrie 2024 inclusiv pot beneficia, in baza cererii de anulare a dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor, depuse pana la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, de anularea
dobanzilor, penalitatilor si tuturor accesoriilor daca esalonarea la plata se finalizeaza pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024. In acest caz, accesoriile incluse in ratele de esalonare cu termene de plata dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, achitate odata cu plata ratei de esalonare, se restituie.
In situatia in care esalonarea la plata aflata in derulare cuprinde numai obligatii de plata accesorii, debitorii pot beneficia de anularea accesoriilor ramase de plata din inlesnirea la plata acordata fara a le mai achita, urmand ca, in baza cererii de anulare a accesoriilor, organul fiscal sa emita decizia de anulare a accesoriilor, precum si decizia de finalizare a esalonarii la plata.

Facilitati speciale pentru persoane fizice

A) Debitorii, persoane fizice, care inregistreaza obligatii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv in cuantum mai mic de 5.000 lei inclusiv, pot beneficia de:
a) anularea unui procent de 50% din obligatiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, in situatia in care acestea sunt stinse in procent de 50% pana la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024;
b) anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, daca este respectata conditia de la lit. a).

B) Debitorii, persoane fizice, care inregistreaza obligatii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv in cuantum mai mare de 5.000 lei, pot beneficia de:
a) anularea unui procent de 25% din obligatiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, in situatia in care acestea sunt stinse in procent de 75% pana la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024;
b) anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, daca este respectata conditia de la lit. a).

Facilitati speciale pentru contribuabilii buni platnici


Contribuabilii platitori de impozit pe profit, precum si contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, beneficiaza de o bonificatie de 3% din impozitul pe profit anual si din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, aferente anului fiscal 2024.

Organul fiscal central constata din oficiu indeplinirea conditiilor pentru acordarea bonificatiilor prin emiterea unei decizii, astfel:
a) in cazul contribuabililor platitori de impozit pe profit, dupa expirarea termenului de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit anual, potrivit legii, aferenta anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, dupa caz;
b) in cazul contribuabililor platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, dupa expirarea termenului de depunere a declaratiei privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor aferenta trimestrului IV al anului fiscal 2024, potrivit legii.
(3) Bonificatia se acorda de catre organul fiscal cu respectarea urmatoarelor conditii de catre contribuabil:
a) are depuse toate declaratiile conform vectorului fiscal;
b) sunt stinse integral si la termenele prevazute de lege impozitul pe profit anual/impozit pe veniturile microintreprinderilor, aferente anului 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, dupa caz;
c) nu inregistreaza nicio alta obligatie fiscala/bugetara restanta la termenul legal pentru depunerea declaratiilor prin care se declara impozitul pe profit anual aferent anului 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, respectiv prin care se declara impozitul pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2024, potrivit legii.

Sumele care fac obiectul bonificatiei nu se restituie, ci se utilizeaza pentru compensarea cu obligatiile fiscale ale contribuabilului.

Foto: pexels.com

Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016