ANAF trimite contribuabililor notificari prin SPV cu privire la implicatiile neachitarii taxelor la datele limita stabilite. Redam mai jos continutul acestei notificari.
"In temeiul prevederilor art. 7 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, ne manifestam rolul activ, in sensul de a va instiinta cu privire la faptul ca inregistrati in evidenta fiscala obligatii fiscale restante, reprezentand impozite si/sau contributii sociale cu retinere la sursa, a caror neplata in termen de 60 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, constituie infractiune.
Precizam ca, potrivit art. 61 alin. (1) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare, ”constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amenda retinerea si neplata, incasarea si neplata, in cel mult 60 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si/sau contributiilor prevazute in anexa la prezenta lege”.
Prin urmare, va comunicam faptul ca, figurati in evidenta fiscala cu obligatii fiscale restante reprezentand impozite si/sau contributiilor sociale cu retinere la sursa, a caror scadenta/termen de plata s-a implinit dupa data de 01 martie 2022 si care se incadreaza in prevederile legale anterior invocate.
Pentru a va consulta situatia fiscala actualizata, puteti accesa din Spatiul Privat Virtual fisa pe platitor.
Pentru a nu intra sub incidenta prevederilor mai sus mentionate, va recomandam sa achitati, de indata, aceste obligatii fiscale ori sa solicitati acordarea uneia dintre facilitatile fiscale in vigoare, respectiv:
a) esalonarea la plata, reglementata de art. 184 – art. 209 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu prevederile Ordinului presedintelui A.N.A.F. nr. 90/2016 pentru aprobarea continutului cererii de acordare a esalonarii la plata si a documentelor justificative anexate acesteia, precum si a Procedurii de aplicare a acordarii esalonarii la plata de catre organul fiscal central, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) esalonarea la plata, in forma simplificata, reglementata de art. 209^1 –art. 209^14 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu prevederile Ordinului presedintelui A.N.A.F. nr. 1767/2021 pentru aprobarea Procedurii de acordare a esalonarii la plata, in forma simplificata, de catre organul fiscal central;
c) restructurarea obligatiilor bugetare, reglementata de Capitolul I din Ordonanta Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale, cumodificarile si completarile ulterioare, coroborat cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2810/2021 pentru aprobarea Procedurii de aplicare a masurilor de restructurare a obligatiilor bugetare restante, cu modificarile si completarile ulterioare.
In cazul in care, la momentul primirii prezentei, ati achitat obligatiile de plata, va multumim pentru conformare!"
Foto: pixabay.com