Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

ANAF le raspunde PFA-urilor: 3 neclaritati depistate la completarea Declaratiei unice


de Viorica Ghinea la 21 Mai. 2021
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF le raspunde PFA-urilor: 3 neclaritati depistate la completarea Declaratiei unice
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a organizat o noua sesiune online pentru completarea Declaratiei unice. Tema evenimentului virtual, organizat, ca de obicei, pe pagina de Facebook a institutiei, a fost - "Modalitatea de completare si de depunere a declaratiei unice de catre persoanele care realizeaza venituri din activitati independente".


Iata in continuare cateva dintre neclaritatile cu care s-au confruntat PFA-urile in ultima perioada, dar si raspunsurile pe care le-au primit din partea reprezentantilor ANAF.

Completarea Declaratiei unice in cazul PFA-urilor

 
 
1. Intrebare: In estimativa pentru 2021, o PFA cu activitati independente in sistem real, daca estimeaza venituri sub plafon, poate opta abia anul viitor, in DU finala pentru plata Cas de 12 salarii? 
 
 
Raspunsul ANAF
 
Referitor la intrebarea dumneavoastra, puteti opta in acest an pentru plata CAS completand in DU Capitolul II, Sectiunea 2 - Subsectiunea 1. Date privind contributia de asigurari sociale estimata. 
 
 
 
2. Intrebare: O PFA in declaratia estimativa pentru 2020 (sistem real) a estimat un venit peste plafon, s-a bifat si contributii. Insa venitul realizat in 2020 este sub plafon, iar pfa-ul este pe pierdere. Se depune rectificativa la declaratia estimativa unde nu mai bifez cas, bifez doar cass la nivelul a 6 salarii? Dat fiind faptul ca in 2020 iese pe pierdere, ar trebui modificat si venitul in declaratia estimativa daca la data rectificativei stiu rezultatul pentru 2020, sau las acelasi venit si modific acum la realizat 2020? 
 
 
Raspunsul ANAF
 
In cazul in care ati estimat peste plafon, insa ati realizat un venit net anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar in anul fiscal precedent nu ati avut calitatea de salariat si nu v-ati incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (prevazute la art. 154 alin. (1) din Codul fiscal), atunci datorati contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depuneti declaratia unica, cap. I, pentru CASS, pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate. 
 
 
3. Intrebare: PFA cu impozitare in sistem real, care depaseste plafonul celor 12 salarii minime, a incasat pentru lunile aprilie si mai somaj tehnic conform OUG 30/2020.
 
Completand declaratia unica, observ ca se impoziteaza sprijinul acordat sub forma de somaj tehnic, inclusiv pensie si sanatate. Iar pentru veniturile pe care le-a incasat in ianuarie-martie si, ulterior, in perioada iunie-decembrie, prin depasirea plafonului, trebuie achitate pensie si sanatate la nivelul intregului an. Practic, se face o dubla retinere pentru contributiile sociale si de sanatate pentru lunile in care a fost acordat somajul tehnic. Exista posibilitatea declararii astfel incat aceasta dubla impozitare sa fie omisa?
 
 
 
Raspunsul ANAF
 
Pentru indemnizatia primita conform OUG 30/2020 se datoreaza impozit pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, in cotele prevazute in Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
De asemenea, deoarece venitul net anual realizat de dumneavoastra in anul 2020 din activitatea independenta depaseste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, datorati contributie de asigurari sociale si contributie de asigurari sociale de sanatate la plafonul anual de 12 salarii minime brute pe tara, indiferent de perioada in care ati desfasurat activitate.
 
 

Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.08 din 25 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016