Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Angajatii din HORECA sunt scutiti de impozitul pe venit. Ce categorii beneficiaza de aceste facilitati?


de Victor Achim la 10 Mar. 2017
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Angajatii din HORECA sunt scutiti de impozitul pe venit. Ce categorii beneficiaza de aceste facilitati?
Incepand cu veniturile aferente lunii februarie, salariatii cu contract de munca, incheiat pe o perioada de 12 luni cu societatile care aplica impozitul specific si care desfasoara activitati sezoniere sunt scutite de la plata impozitului pe venit.


Astfel, din februarie 2017, acele societati care aplica impozitul spcific nu mai trebuie sa plateasca impozit pe venit de 16% pentru salariatii pe care-i angajeaza pentru 12 luni.

Sunt necesare insa clarificari in aceasta privinta prin normele Codului fiscal.

Scutirea se va aplica pentru angajatii cu contract individual de munca semnat pentru 12 luni, norma intreaga sau partiala. Schimbarile se aplica doar pentru firmele cu activitati sezoniere corespunzatoare urmatoarelor coduri CAEN:

    5510 - "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare";
    5520 - "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata";
    5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere";
    5590 - "Alte servicii de cazare";
    5610 - "Restaurante";
    5621 - "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente";
    5629 - "Alte servicii de alimentatie n.c.a.";
    5630 - "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor".

Totodata, scutirea de impozit pe venit se aplica doar pentru perioada in care contractele individuale de munca ale salariatilor in cauza se deruleaza efectiv.

Fac exceptie de la plata acestui tip de impozit societatile care nu au in obiectul principal si nici secundar de activitate unul dintre codurile CAEN prezentate mai sus.

Entitatile platitoare de impozit pe profit sunt OBLIGATE la plata impozitului specific, daca la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit, cumulativ, urmatoarele conditii:

a) aveau inscrisa in actele constitutive, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile aferente codurilor CAEN prevazute mai sus;
b) nu se afla in lichidare.

TERMENELE DE DECLARARE SI PLATA

Declararea si plata impozitului specific se efectueaza semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare, suma de plata reprezentand o jumatate din impozitul specific anual: 25 iulie si 25 ianuarie.

Exceptie: contribuabilii care inceteaza sa existe in cursul anului declara si platesc impozitul specific pana la data incheierii perioadei impozabile, luand in calcul si impozitul specific declarat si platit in semestrele anterioare.

Contribuabilii care au fost platitori de impozit specific si care anterior au realizat pierdere fiscala recupereaza pierderea din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi, de la data la care au revenit la sistemul de impozitare pe profit.

REGULI GENERALE DE APLICARE A IMPOZITULUI SPECIFIC

Pentru entitatile care aplica impozitul specific, anul fiscal este anul calendaristic (daca un platitor de impozit pe profit si-a modificat anul fiscal in anul 2016 prin depunerea Formularului 014, si de la 01.01.2017 trece la impozit specific, de la 1 ianuarie 2017, trebuie sa revina la anul calendaristic ca an fiscal.)

Contribuabilii care se infiinteaza in cursul anului care au inscrisa in actele constitutive, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN pentru impozitul specific si care aplica Titlul II din Codul fiscal, platesc impozitul specific, incepand cu anul urmator infiintarii.

TERMENELE DE DECLARARE A MENTIUNILOR

Persoanele juridice platitoare de impozit pe profit comunica organului fiscal aplicarea impozitului specific, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul specific.
In cazul in care, la data de 31 decembrie inclusiv, cele 2 conditii prevazute in lege nu mai sunt indeplinite (obiect de activitate si sa nu se afle in lichidare), contribuabilii comunica organului fiscal iesirea din acest sistem de impunere, pana la data de 31 martie inclusiv a anului urmator.

Contribuabilii care au mai multe unitati determina impozitul specific anual prin insumarea impozitului specific aferent fiecarei unitati.

Contribuabilii care desfasoara mai multe activitati cu codurile CAEN prevazute in lege, cu exceptia celor care desfasoara activitati prin intermediul unui complex hotelier, determina impozitul specific prin insumarea impozitelor stabilite pentru fiecare activitate desfasurata. Mai multe informatii pe aceasta tema puteti citi si AICI.

 


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016