Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Anulare bon fiscal: care este procedura de urmat?


de Redactia PortalPFA la 23 Oct. 2024 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Anulare bon fiscal: care este procedura de urmat?
Gestionarea corecta a bonurilor fiscale emise prin casa de marcat este esentiala pentru respectarea legislatiei fiscale in vigoare. Situatiile in care anumite bonuri sunt anulate impun respectarea unei proceduri clare, astfel incat sa se reflecte corect in documentele contabile si fiscale aferente.


Intrebare: "Avem bonuri anulate emise pe casa de marcat pentru care avem note explicativa data de casier pentru anulare pe baza careia emitem decizie de diminuare de z.Mai trebuie sa intocmim/transmitem undeva modificarile aduse asupra valori raportului fiscal? Datele nu vor corespunde cu A4200."

Raspuns:
In cazul bonurilor fiscale anulate, conform normelor in vigoare, nu este necesar sa transmiteti aceste modificari prin fisierul A4200 sau catre alte autoritati fiscale. Procedura de anulare implica doar documentarea si justificarea interna a corectiilor, conform pasilor prevazuti de lege.

Documentele care trebuie intocmite si pastrate sunt:
  • Sesizarea scrisa a casierului cu explicatiile privind motivul anularii si datele exacte ale bonului emis gresit (numar, ora, minut).
  • Decizia scrisa de aprobare emisa de persoana responsabila financiara din firma (director financiar, contabil sef etc.).
  • Copia notei de receptie care confirma pretul corect al produselor.
  • Nota contabila de corectie, care va reflecta ajustarile cu semnul minus in conturile de venituri si casa.

Aceste documente trebuie pastrate pentru eventuale controale fiscale, dar nu necesita raportarea online a corectiilor sau modificarea fisierului A4200.

Potrivit art. 36 din Hotararea Guvernului nr. 479/2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale:

Pentru corectarea sau anularea inregistrarii unei operatiuni dupa emiterea bonului fiscal utilizatorul intocmeste un dosar care va cuprinde:

a)sesizarea scrisa a persoanei care a efectuat gresit operatiunea, cu precizarea motivatiei de corectare sau de anulare a acesteia, precum si a numarului de ordine al bonului fiscal de corectat, a orei si minutului emiterii acestuia;

b)decizia scrisa de aprobare a corectarii operatiunii gresit efectuate, emisa de directorul financiar-contabil, contabilul-sef sau de alta persoana care raspunde de gestionarea patrimoniului unitatii;

c)copie de pe nota sau notele de receptie si constatare de diferente, intocmite de la ultima inventariere pana la zi, prin care a fost stabilit pretul cu amanuntul al produsului sau produselor inregistrate gresit in aparatul de marcat electronic fiscal;

d)nota de contabilitate care reflecta operatiunea efectuata .

Asadar, dosarul cu documentele prezentate mai sus se anexeaza la bonul fiscal emis eronat impreuna cu nota contabila de corectie, cu sumele corectate inscrise cu semnul minus:
5311 = % 707,4427 valori cu semnul minus

In concluzie, se va inregistra bonul fiscal eronat si nota contabila de corectie. Nu se raporteaza online corectia.


Raspuns oferit in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.75 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016