Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Anunt ANAF privind Declaratia 600 in anul 2017


de Cecilia Pavelescu la 30 Ian. 2017
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Anunt ANAF privind Declaratia 600 in anul 2017
Va reamintim prevederile OPANAF 3655/2015, modificat si completat prin OPANAF 3696/2016 referitoare la modalitatea de depunere si gestionare a formularului 600 "Declaratie privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii".


Cine depune Declaratia 600

Declaratia 600 se completeaza, pentru anul 2017, de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si determina venitul net anual in sistem real sau pe baza normelor anuale de venit, si care indeplinesc urmatoarele conditii, dupa caz:

- venitul realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real;
- venitul lunar estimat a se realiza depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real si isi incep activitatea in cursul anului fiscal sau in cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea in sistem real;
- valoarea lunara a normelor de venit obtinuta prin raportarea normelor anuale de venit la numarul lunilor de activitate din cursul anului dupa aplicarea corectiilor prevazute de lege, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care in anul fiscal in curs desfasoara activitati impuse pe baza de norme de venit.

Nu au obligatia depunerii declaratiei 600 persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari.

De asemenea, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si determina venitul net anual in sistem real si a caror venit realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, nu a depasit 35% din castigul salarial mediu brut, nu au obligatia depunerii declaratiei 600.

Termenul de depunere a Declaratiei 600

Termenul de depunere a Declaratiei 600 este 31 ianuarie 2017.

In cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal, declaratia 600 se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Neindeplinirea de catre contribuabil la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege, se sanctioneaza, pentru persoanele fizice, cu amenda cuprinsa intre 500 si 1.000 lei.

Cum se depune Declaratia 600

Declaratia 600 se depune pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal, sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire.

De asemenea, declaratia se poate depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta ca metoda alternativa de depunere a declaratiilor, de catre contribuabilii care au un certificat digital calificat.

Cota de contributie

Cota de contributie de asigurari sociale obligatorie pentru aceasta categorie de contribuabili este cota pentru contributia individuala, respectiv 10,5%.

Important: Prin intermediul formularului 600, PFA poate opta pentru cota integrala de contributie de asigurari sociale de 26,3% orespunzatoare conditiilor normale de munca (care contine si contributia angajatorului).

Optiunea este obligatorie pentru intregul an fiscal, inclusiv la regularizarea platilor anticipate, si se considera reinnoita pentru fiecare an fiscal daca nu se solicita revenirea la cota individuala prin depunerea la organul fiscal competent a declaratiei 600 pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal pentru care se doreste revenirea la cota individuala.

Termenul de plata pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale

Contributia la pensii se plateste anticipat trimestrial, in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Declaratia 600 actualizata 2017 si publicata de ANAF la data de 11 ianuarie 2017 poate fi accesata aici.

Sursa: ANAF Galati


Autor: Cecilia Pavelescu

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.83 din 6 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016