Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Atentie, deducerea TVA poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate!


de Redactia PortalPFA la 14 Oct. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atentie, deducerea TVA poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate!
Va reamintim ca, incepand cu 1 iulie 2024, este obligatoriu ca facturile sa fie transmise si primite prin sistemul RO e-Factura, deoarece, potrivit art. 319 alin. 1 1 din Codul fiscal pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania sunt considerate facturi numai cele care indeplinesc conditiile prevazute de OUG 120/2021, care reglementeaza sistemul RO e-Factura. In plus, tot incepand cu data de 1 iulie 2024, primirea si inregistrarea de catre destinatarul (persoana impozabila stabilita in Romania), a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara respectarea prevederilor sistemului RO e-Factura, se sanctioneaza cu o amenda de 15% din valoarea totala a facturii (art. 13 2 alin. 1 lit. a si b si alin. 2 din OUG 120/2021, modificat prin art. LXV pct. 9 si pct. LXX lit. b din Legea 296/2023 si art. LXVIII pct. 15 si art. LXX alin. 1 din OUG 115/2023).


Fac exceptie de la aceste prevederi livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care se emit facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. 12 din Codul fiscal (art. LIX alin. 4 lit. c din Legea 296/2023 si art. 10 alin. 1 din OUG 120/2021, modificat prin art. LXV pct. 4 din Legea 296/2023 si art. LXVIII pct. 14 din OUG 115/2023), adica acele facturi simplificate care indeplinesc conditiile de la art. 319 alin. 12 lit. a si alin. 21 din Codul fiscal, si anume:

- au valoare maxima, inclusiv TVA, de 100 euro;
- contin cel putin urmatoarele informatii: data emiterii; identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile (a furnizorului); identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate; suma TVA colectata sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia.

Conform pct. 69 alin. 6 din Normele metodologice date in aplicarea art. 299 din Codul fiscal, pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale, deducerea TVA poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate (cum s-a precizat mai sus), daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

Atentie! Reiese ca bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate pot fi considerate documente justificative in relatia B2B deoarece facturile simplificate de acest tip sunt exceptate de la obligatia trimiterii in sistemul RO e-Factura in baza prevederilor art. 10 alin. 1 din OUG 120/2021, cu modificarile la zi.

Ca observatie, si tranzactiile realizate prin intermediul caselor de marcat sunt transmise la ANAF in sistemul informatic national RO e-Case de marcat electronice, urmand a fi transmise si informatii privind codul de identificare fiscala a beneficiarului, asa cum s-a stabilit prin art. I din OUG 43/2024, respectiv art. V-VII din OUG 69/2024, in preambulul acestei ultime ordonante specificandu-se ca inscrierea pe bonul fiscal, la cererea beneficiarului, a codului de identificare fiscala, asa cum este definit acesta in cuprinsul prevederilor art. 82 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, este o informatie absolut necesara pentru generarea formularelor electronice precompletate cu informatii disponibile in bazele de date ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, lipsa acestor date fiind de natura sa impieteze asupra procesului de transformare digitala a serviciilor publice din domeniul fiscal.


Explicatii oferite in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016