Conform prevederilor actuale si proiectului de modificare a OPANAF nr. 1783/2021, persoanele fizice autorizate (PFA) si intreprinderile individuale (II) sunt exceptate de la obligatia de depunere a fisierului SAF-T (D406), indiferent de modul in care isi tin contabilitatea (partida simpla sau partida dubla).
SAF-T: Argumente pentru exceptare
Anexa 5 a OPANAF 1783/2021 (inclusiv proiectul de modificare) prevede clar ca PFA si II nu au obligatia de depunere a SAF-T, fara sa mentioneze exceptii legate de sistemul contabil utilizat, informeaza specialistii
PortalContabilitate.ro.
Obligatia de depunere a SAF-T este stabilita pentru persoanele juridice, nu pentru persoanele fizice autorizate sau intreprinderile individuale.
--> Spre exemplu, PFA care tine contabilitatea in partida dubla este obligata sa depuna declaratia SAF-T incepand cu ianuarie 2025? Partida dubla este optionala pentru PFA/II, iar decizia de a tine evidenta contabila in acest mod nu modifica obligatiile fiscale stabilite de lege.
Referatul de aprobare a modificarii OPANAF 1783/2021 mentioneaza clar ca obligatia SAF-T revine persoanelor juridice, nu si PFA/II, care sunt reglementate distinct.
Concluzie:
Chiar daca un PFA sau II tine contabilitatea in partida dubla, aceasta NU are obligatia de a depune declaratia SAF-T (D406) incepand cu ianuarie 2025, deoarece se incadreaza la exceptiile prevazute in art. 4, lit. a) si b) din Anexa 5 a OPANAF 1783/2021.
Exista un Proiect de OPANAF pentru modificarea Anexei nr. 5 la OPANAF nr. 1783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere.
Contribuabilii care au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T)
Urmatoarele categorii de contribuabili au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul Declaratiei informative D406:
a) regiile autonome;
b) institutele nationale de cercetare-dezvoltare;
c) societatile pe actiuni (S.A.);
d) societatile in comandita pe actiuni (SCA);
e) societatile in comandita simpla (SCS);
f) societatile in nume colectiv (SNC);
g) societatile cu raspundere limitata (S.R.L.);
h) societatile/companiile nationale;
i) organizatiile cooperatiste mestesugaresti (OC1);
j) organizatiile cooperatiste de consum (OC2);
k) organizatiile cooperatiste de credit (OC3);
l) unitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate;
m) persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente in Romania;
n) persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania;
o) asociatiile cu scop patrimonial;
p) asociatiile/persoanele fara scop patrimonial;
q) organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevazute in legislatia pietei de capital, fondurile de pensii facultative, fondurile de pensii administrate privat si alte entitati organizate pe baza Codului civil;
r) societatile nerezidente care au in Romania un cod de inregistrare in scopuri de TVA (contribuabilii inregistrati prin inregistrare directa, contribuabilii inregistrati prin reprezentant fiscal, sediile fixe);
s) alte persoane juridice care nu se regasesc mentionate in mod expres la pct. 4 si au obligatia potrivit legii sa organizeze si sa tina contabilitatea in partida dubla.
ContribuabiliI care NU au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T)
Urmatoarele categorii de contribuabili NU au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T):
a) persoanele fizice autorizate (PFA);
b) intreprinderile individuale (II);
c) intreprinderile familiale (IF);
d) persoanele fizice care desfasoara activitati cu scop lucrativ (PFL);
e) asociatiile familiale (ASF);
f) societatile profesionale de avocati cu raspundere limitata (SPAR) si cabinetele individuale de avocat;
g) societatile profesionale notariale si birourile individuale notariale;
h) cabinetele medicale individuale (CMI);
i) societatile profesionale practicieni in insolventa (SPI);
j) intreprinderile profesionale unipersonale cu raspundere limitata (URL);
k) institutiile publice (PUB), indiferent de sursa lor de finantare sau de categoria de contribuabili la care sunt incadrate;
l) autoritatile administrative, indiferent de sursa lor de finantare.
m) persoanele juridice care utilizeaza informatii clasificate sau detin documente ale caror specificatii tehnice sunt clasificate potrivit legii, sau deruleaza contracte clasificate care impun, potrivit prevederilor legale, masuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esentiale de securitate ale statului, in situatia in care prin depunerea declaratiei D406 (SAF-T) ar furniza astfel de informatii.
n) asociatiile/persoanele fara scop patrimonial, alte entitati, care organizeaza si tin contabilitatea in partida simpla conform legii. In masura in care aceste asociatii/persoane/entitati opteaza pentru tinerea contabilitatii in partida dubla, acestea vor avea obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul Declaratiei informative D406.
o) persoanele juridice a caror activitate este suspendata temporar prin inscrierea mentiunilor la Registrul comertului, nu au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T) pentru perioada in care activitatea este suspendata temporar, conform art. 101 alin. (41) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala cu modificarile si completarile ulterioare.
p) alte entitati care au solicitat suspendarea activitatii la organismele care le-au autorizat, nu au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T) pentru perioada in care activitatea este suspendata temporar, conform art. 101 alin. (42) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala cu modificarile si completarile ulterioare.
Tot conform Referatului de aprobare a modificarii Anexei 5 OPANAF nr. 1783/2021:
Obligatia de depunere pentru Declaratia Informativa D406 fisierul standard de control fiscal (SAF-T) este stabilita de catre ANAF pentru contribuabilii persoanele juridice romane, pentru unitatile fara personalitate juridica din Romania ale persoanelor juridice straine in concordanta cu obligatia tinerii contabilitatii in partida dubla si pentru societatile nerezidente care au in Romania un cod de inregistrare in scopuri de TVA (contribuabilii inregistrati prin inregistrare directa, contribuabilii inregistrati prin reprezentant fiscal, sediile fixe).
- dispozitiile art. 2 din O.M.F.P 3103/2017 privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, care prevede:
(1) Se aproba Reglementarile contabile privind organizarea si conducerea contabilitatii in partida simpla de catre persoanele juridice fara scop patrimonial, cuprinse in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentul ordin.
(2) Reglementarile contabile prevazute la alin. (1) se aplica de catre unitatile de cult, asociatiile de proprietari si de catre persoanele juridice fara scop patrimonial care prin actul normativ de infiintare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla.
(3) Persoanele juridice fara scop patrimonial care conduc contabilitatea in partida simpla nu intocmesc situatii financiare anuale.
Concluzie
In contextul, prevederilor legale mai sus invocate, rezulta ca
unitatile de cult, asociatiile de proprietari si persoanele juridice fara scop patrimonial care prin actul normativ de infiintare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla, folosesc un sistem de raportare simplificat, respectiv contabilitatea in partida simpla, la fel ca si contribuabilii care sunt deja exceptati de la depunerea fisierului standard de control fiscal (SAF-T), conform O.P.A.N.A.F. nr. 1783/2021 modificat prin O.P.A.N.A.F. nr. 373/2022 si OPANAF 2518/2022 (persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, persoanele fizice care desfasoara activitati cu scop lucrativ, asociatiile familiale, societati profesionale de avocati cu raspundere limitata si cabinetele individuale de avocat, societatile profesionale notariale si birourile individuale notariale, cabinetele medicale individuale etc.). Potrivit celor mentionate se impune modificarea si completarea Anexei 5 a OPANAF nr. 1783/2021, in sensul exceptarii de la depunere a declaratiei D-406 SAF-T si a entitatilor mentionate.
Foto: pexels.com