Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Atentie! PFA-urile trebuie sa isi schimbe actele de inregistrate din ianuarie 2017!


de Andrei Covaci la 27 Oct. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atentie! PFA-urile trebuie sa isi schimbe actele de inregistrate din ianuarie 2017!
Va reamintim ca, odata cu Legea nr. 182/2016 s-au modificat mai multe aspecte prin care sunt limitate clasele de activitati pe care le poate desfasura un PFA, dar si o intreprindere individuala. Astfel, incepand de anul viitor, categoriile vizate si care deruleaza mai multe tipuri de activitati decat prevede noua lege, sunt obligate sa renunte la anumite coduri CAEN si sa isi limiteze activitatea in functie de noile reglementari.


Persoanele fizice autorizate (PFA) care au in prezent mai mult de cinci coduri CAEN vor fi astfel obligate, incepand de anul viitor, sa faca modificarile necesare in actele de inregistrare la Registrul Comertului.

Intervalul dat de lege pentru efectuarea acestor modificari este de 2 ani:

"In termen de 2 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale al caror numar de activitati incluse in obiectul de activitate este mai mare decat cel prevazut la art. 16 alin. (1), respectiv art. 24 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 (...), solicita oficiului registrului comertului competent modificarea, in mod corespunzator, a mentiunilor din registrul comertului referitoare la obiectul de activitate".

Iata care sunt, in concret, noile reguli privind desfasurarea activitatii de catre de catre PFA-uri, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale:

Prin Legea nr. 182/2016 au fost aduse modificari si completari Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale si intreprinderile familiale. Prin aceasta lege se aduc modificari procedurii de inregistrare si functionare precum si regimului juridic al persoanelor fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, si al intreprinderilor individuale si familiale.

In ceea ce priveste regimul juridic al PFA, Legea 182 aduce o limitare a obiectului de activitate, astfel ca PFA va putea avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN. In scopul exercitarii activitatii/activitatilor pentru care a fost autorizata, ca si in prezent, PFA va putea stabili relatii contractuale, in conditiile legii, cu orice persoane fizice si juridice, cu alte PFA, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit.

De asemenea, Legea 182/2016 limiteaza si numarul de angajati cu care persoana fizica autorizata isi poate desfasura activitatea in calitate de angajator. Astfel, conform modificarilor aduse, va putea desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii.

O persoana titulara a PFA poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.

In ceea ce priveste intreprinderile individuale acestea vor putea avea in obiectul de activitate cel mult 10 clase de activitati prevazute de codul CAEN. Intreprinderea individuala va putea angaja cel mult 8 salariati, terte persoane, cu contract individual de munca incheiat si inregistrat in conditiile legii si poate stabili relatii contractuale, in conditiile legii, cu orice persoane fizice si juridice, cu alte intreprinderi individuale, cu PFA sau intreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit.

In termen de 2 ani de la intrarea in vigoare a Legii 182/2016, persoanele fizice autorizate (PFA) si intreprinderile individuale al caror numar de activitati incluse in obiectul de activitate este mai mare de 5 in cazul PFA si mai mare de 10, in cazul intreprinderilor individuale, trebuie sa solicite oficiului registrului comertului competent modificarea, in mod corespunzator, a mentiunilor din registrul comertului referitoare la obiectul de activitate.

Daca nu a fost autorizata anterior pentru una sau mai multe dintre activitatile incluse in obiectul de activitate, persoana fizica autorizata sau intreprinderea individuala trebuie sa solicie autorizarea acesteia/acestora, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin Legea 182, si ale Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, cu modificarile si completarile ulterioare.


Continuarea pe Contabilul.ro.
 


Autor: Andrei Covaci

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.64 din 11 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016