Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Baza de impozitare la cifra de afaceri. Cum se procedeaza?


de Victor Achim la 30 Mai. 2018
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Baza de impozitare la cifra de afaceri. Cum se procedeaza?
Dezbatem cazul unui PFA platitor de TVA, cu impozitare la norma de venit, vinde un autoturism catre o persoana fizica in valoare de 11900 lei (10000 lei+TVA 19%). Valoarea incasata din vanzarea autoturismului este 11900 lei. La cifra de afaceri din 31.12.2018 pentru a vedea daca trece sau nu la sistemul real in anul urmator iau in considerare suma incasata de 11900 lei sau suma fara TVA in valoare de 10000 lei?


Iata raspunsul specialistului!


Intr-adevar, conform art. 69 alin ( 9) din Codul fiscal, contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.

Cifra de afaceri reprezinta suma veniturilor aferente bunurilor livrate, lucrarilor executate, serviciilor prestate, precum si a altor venituri din exploatare intr-o perioada de timp si nu include TVA-ul facturat.
 
Daca in urma desfasurarii activitatii, la data de 31.12.2018 se va realiza o cifra de afaceri de 100.000 euro, atunci incepand cu  01.01.2019 veti avea obligatia sa schimbati si perioada fiscala de raportare din trimestru in luna, prin indeplinirea formalitatilor pana pe data de 15 ianuarie 2019, inclusiv.
Perioada fiscala se modifica, obligatoriu, din trimestru calendaristic in luna calendaristica :
• fie in situatia in care se realizeaza in cursul anului  o achizitie intracomunitara de bunuri , fapt ce determina inregistrarea contribuabilului in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie,
• fie in situatia depasirii plafonului de 100.000 euro realizat de persoana impozabila in cursul anului calendaristic precedent.

In acest caz, societatea este obligata sa modifice vectorul fiscal prin declaratia cod 010, cu privire la modificarea perioadei  fiscale din trimestru in luna calendaristica pentru anul 2019, formular care se depune la registratura organului  fiscal competent sau se transmite prin posta in termen de 15 zile. Acest termen de 15 zile este reglementat prin 88 „Modificari ulterioare inregistrarii fiscale” alin. (1) din Legea nr. 207 din 20 iulie 2015 privind Codul de procedura fiscala  „Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal central, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni.”
 
Deoarece sunteti platitor de tva, sunt aplicabile prevedrile art. 322  alin (2) din Codul fiscal, completat cu prevederile pct.103 alin (2) din Normele de aplicare ale acestui articol. Aceste reglementari stabilesc faptul ca la determinarea cifrei de afaceri se  are in vedere baza de impozitare inscrisa pe randurile din decontul de taxa, corespunzatoare livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile.
Prevedrile art. 322  alin (2) din Codul fiscal : «  Prin exceptie de la prevederile alin. (1), perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 275 si 278, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri ».
 
Prevederile pct.103 alin (2) din Normele de aplicare a Codului Fiscal: « Echivalentul in lei al plafonului de 100.000 euro, prevazut la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal, in orice situatie, se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, inclusiv pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, in cursul anului. La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal se are in vedere baza de impozitare inscrisa pe randurile din decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal corespunzatoare livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau a livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, precum si randurile de regularizari aferente. ».




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil.  
 


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.13 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016