Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Baza lunara de calcul pentru PFA din 2016


de Victor Achim la 02 Nov. 2015 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Baza lunara de calcul pentru PFA din 2016
Persoanele fizice autorizate din Romania nu datoreaza in prezent contributii la asigurarile sociale (CAS) daca obtin si venituri din salarii, pensii, ori daca sunt asigurate in sistemele proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii. De anul viitor, acestea ar urma sa plateasca CAS de doua ori.


Potrivit Legii nr. 227/2015 privind noul Cod fiscal, PFA vor datora incepand cu 1 ianuarie 2016 CAS calculat la venitul net obtinut in loc de CAS la baza de calcul pe care o alege contribuabilul - cum se intampla in 2015.

Astfel, incepand de anul viitor, persoanele fizice vor avea de ales intre aplicarea cotei individuale de 10,5% sau a cotei integrale de 26,3%.

Atentie! Optiunea selectata de contribuabil NU poate fi anulata in cursul anul!

Pentru desfasurarea unei activitati economice in conditii normale de munca, contribuabilii platesc un CAS de 26,3%, din care 10,5% reprezinta contributia individuala, in timp ce contributia pe care o suporta angajatorul este de 15,8%.

In cazul veniturilor obtinute de PFA, acesta au de achitat un impozit pe venit de 16%, in timp ce CASS-ul datorat este de 5,5% din venitul net pe care il obtin.

Daca PFA-urile nu au si contract de munca/nu sunt pensionari si nu sunt asigurati in alt sistem de asigurari sociale, le revine si obligatia de a plati CAS cuprins intre 222 -3.175 lei pe luna, calculat in functie de baza de calcul lunara pentru care opteaza la depunerea Formularului 600.

Atentie! In acest caz, baza de calcul lunara NU poate fi mai mica de 35% din castigul salarial mediu brut si nici mai mare de cinci ori decat acesta.

In functie de baza de calcul aleasa, depinde daca persoana in cauza va avea un castig mai mic in prezent si un venit mai mare la pensie sau castiguri mai mari acum si o pensie mai mica ulterior.


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.58 din 13 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016