Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Bon fiscal cu rol de factura simplificata: Conditii pentru deducere cheltuieli


de Redactia PortalPFA la 14 Nov. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bon fiscal cu rol de factura simplificata: Conditii pentru deducere cheltuieli
Persoanele fizice autorizate (PFA) si organizatiile non-guvernamentale (ONG) se confrunta frecvent cu intrebarea privind deductibilitatea cheltuielilor efectuate pe baza documentelor fiscale. 


Intrebare: "O PFA (codul CAEN 2562) neplatitoare de TVA face cumparaturi si primeste bon fiscal pe care apare CUI-ul acesteia. Cheltuiala este deductibila, fara a avea factura pe langa bon fiscal? Tot aceeasi intrebare si pentru o ONG."

Raspuns: In situatia in care in bonul fiscal s-a inscris codul de inregistrare fiscala al cumparatorului, acel bon fiscal este considerat o factura simplificata, ceea ce inseamna ca furnizorul/prestatorul nu mai are obligatia emiterii unei facturi standard, factura simplificata fiind suficienta.

Conform prevederilor art. 319 alin. (21) din Codul fiscal, facturile emise in sistem simplificat cuprind urmatoarele informatii
"(21) Facturile emise in sistem simplificat in conditiile prevazute la alin. (12) si (13) trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:
a) data emiterii;
b) identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
c) identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
d) suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia;
e) in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura in conformitate cu prevederile alin. (2), o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica."

Faptul ca un bon fiscal poate fi tratat drept o factura simplificata rezulta din prevederile pct. 69 alin. (6) din normele de aplicare ale art. 299 din Codul fiscal

"(6) Pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, in conformitate cu prevederile art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. ........ "

In functie de valoarea facturii simplificate, 100 euro sau 100 – 400 euro, furnizorul/prestatorul are sau nu are obligatia transmiterii acesteia prin sistemul national RO e-factura conform prevederilor O.U.G. nr. 120 din 4 octombrie 2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania. Conform prevederilor din SECTIUNEA a 4-a Facturarea electronica in relatiile B2B si B2C art. 10 alin. (1) este exceptata de la obligatia transmiterii prin sistemul RO e-Factura doar factura simplificata reglementata prin art. 319 alin. (12), dar nu se incadreaza la exceptii factura simplificata reglementata prin art. 319 alin. (13)
"(1) In relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1). Fac exceptie facturile simplificate emise conform art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare."

Practic, obligatia transmiterii in sistemul RO e-factura, intervine doar in cazul facturilor simplificate cu o valoare cuprinsa intre 100 si 400 euro reglementate prin art. art. 319 alin. (13), dar nu intervine in cazul facturilor simplificate emise conform prevederilor art. 319 alin. (12) = bonuri fiscale sub 100 euro inclusiv TVA.

In concluzie, cheltuiala este deductibila la determinarea venitului impozabil in situatia in care:

- bonul fiscal indeplineste conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. (13) si este descarcata prin SPV. Conform prevederilor art. 319 alin. (13) lit. a) din Codul fiscal valoarea acestei facturi este intre 100 si 400 euro
"(13) In urma consultarii Comitetului TVA instituit in temeiul prevederilor art. 398 din Directiva 112, prin ordin al ministrului finantelor publice se aproba ca persoana impozabila care are obligatia de a emite facturi conform prezentului articol, precum si persoana impozabila care opteaza pentru emiterea facturii potrivit alin. (11) sa inscrie in facturi doar informatiile prevazute la alin. (21), in urmatoarele cazuri, conform procedurii stabilite prin normele metodologice:
a) valoarea facturii, inclusiv TVA, este mai mare de 100 euro, dar mai mica de 400 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea in euro a valorii facturii este cursul prevazut la art. 290; sau"
- bonul fiscal indeplineste conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. (12), fara a interveni obligatia descarcarii prin SPV deoarece nici emitentul nu are obligatia transmiterii prin sistemul national RO e-factura;
- achizitia efectuata este necesara activitatii economice desfasurate de catre PFA.

Aceleasi cerinte trebuie indeplinite si de catre un O.N.G. care are calitatea de persoana impozabila d.p.d.v. al TVA, caz in care se consider ca furnizorul/prestatorul emite factura in relatia B2B, indifferent de faptul ca O.N.G.-ul este sau nu este inregistrat in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316.

Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016