Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Calcularea venitului obtinut din activitati independente. Deductibilitatea cheltuielilor


de Viorica Ghinea la 12 Mar. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calcularea venitului obtinut din activitati independente. Deductibilitatea cheltuielilor
Ai nedumeriri in ceea ce priveste calcularea venitului din activitati independente pe anul 2018. Dezbatem mai jos un studiu din caz din care vei afla cum se fac platitel CAS si CASS , cum trebuie interpretata legea Legea 227/2015 in ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielilor.


Asadar, lamurim urmatoarele dileme cu ajutorul expertului nostru:

- platile de CAS+CASS facute in anul 2018 (valori estimate conform declaratiei unice depuse pana la data de 15.07.18) reprezinta cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe venit aferent anului 2018?

- diferentele de CAS+CASS (intre final si estimate) platite in anul 2019, pentru anul 2018, pana la 15.03.2019 se considera cheltuieli deductibile in anul 2019 (cand sunt efectuate platile)?

- platile de regularizari CASS facute in anul 2018 in baza deciziilor de impunere pt anii 2012-2014 (primite pe parcursul anului 2018) reprezinta cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe venit aferent anului 2018?

- platile facute in anul 2018 pentru facturi de la furnizori (de materiale de constructii+manopera) emise in anul 2017 reprezinta cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe venit aferent anului 2018? Cum trebuie interpretata prevederea din Legea 227/2015 art 68 alin (4) lit b)?


 

Calcularea venitului obtinut din activitati independente: raspunsul specialistului

 1. – 2. Intrucat administratia fiscala nu mai intervine in stabilirea impozitului pe venit si pe cale de consecinta nici in recalcularea acestuia prin deducerea din venitul net anual a contributiilor sociale obligatorii datorate, operatiunile sunt plasate in sarcina persoanei fizice.

Potrivit art. 123 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, impozitul anual datorat in anul 2018 se stabileste de persoana fizica in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru veniturile realizate in anul fiscal anterior, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil.


In acest sens, potrivit art. 118 alin. (2) din Codul fiscal, pentru veniturile din activitati independente, la determinarea venitului net anual impozabil, persoana fizica stabileste:


a) venitul net anual recalculat/pierderea neta recalculata pe fiecare sursa din categoriile de venituri prevazute, prin deducerea din venitul net anual, determinat in sistem real, a pierderilor fiscale reportate;

Venitul net anual din activitati independente determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate este cel determinat in conditiile art. 68 din Codul fiscal. Acesta se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.

b) venitul net anual impozabil care se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale recalculate prevazute la lit. a), din care se deduce CAS datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii.

Prin urmare CAS datorata potrivit prevederilor Tilului V Contributii sociale obligatorii va fi deductibila la determinarea venitului net anual impozabil in vederea calculului impozitului anual pe venit datorat. Deductibilitatea este acordata determinarea venitului net anual impozabil si nu la determinarea venitului net anual din activitati independente, CAS nereprezentand cheltuiala deductibila la calculul acestuia.

Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale este pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia. Asadar, termenul de plata este 15 martie 2019, termenul de 15 decembrie 2018 producand efecte doar in raport cu bonificatia acordata daca plata s-ar fi realizat pana la implinirea acestuia.
 

OBSERVATIE!

Potrivit unui proiect initiat de MFP, in anul 2019, termenul de 15 martie inclusiv prevazut pentru depunerea Declaratiei unice se proroga pana la data de 31 iulie 2019 inclusiv. Proiectul vizeaza si prorogarea termenului de 15 martie inclusiv prevazut pentru plata impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii, datorate de persoanele fizice in situatiile reglementate de Codul fiscal, pentru data de 31 iulie 2019 inclusiv.


In ceea ce priveste CASS, aceasta nu mai este considerata cheltuiala deductibila la calculul venitului net din activitati independente, odata cu modificarile aduse de OUG nr. 79/2017 si ulterior de OUG nr. 18/2018. Potrivit administratiei fiscale, nededucerea CASS se fundamenteaza pe modul de calcul al acesteia, „intrucat aceasta se datoreaza la salariului minim brut pe tara, indiferent de numarul activitatilor, de natura acestora sau de nivelul veniturilor realizate”.

3. Cu referire la deductibilitatea contributiilor aferente anilor 2012 – 2014, urmeaza a fi aplicabile prevederile art. 48 alin. (5) lit. j) din vechiul Cod fiscal (Legea 571/2003). Astfel, pentru veniturile realizate in anii fiscali respectivi, obligatiile fiscale sunt cele in vigoare la data realizarii venitului si in mod asemanator si regulile de deductibilitate a cheltuielilor reglementate de Codul fiscal sunt aplicabile. Astfel, daca CASS aferente anilor 2012 – 2014 este platita in anul 2018 urmeaza a fi considerate deductibile in anul in care este realizata plata.

Cu referire la deductibilitatea contributiilor aferente acestor ani, urmeaza a fi aplicabile prevederile art. 48 alin. (5) lit. j) din vechiul Cod fiscal (Legea 571/2003). Astfel, pentru veniturile realizate in anul fiscal 2013, obligatiile fiscale sunt cele in vigoare la data realizarii venitului si in mod asemanator si regulile de deductibilitate a cheltuielilor reglementate de Codul fiscal sunt aplicabile. Astfel, CASS aferenta anului 2013 este platita in anul 2018 urmeaza a fi considerata deductibila in anul in care este realizata plata.

4. Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii unei activitati independente, pentru a putea fi deduse, in functie de natura acestora, sunt reglementate de art. 68 alin. (4) din Codul fiscal.

Printre aceste conditii se numara la lit. b) al art. 68 alin. (4) din Codul fiscal si cea care conditioneaza deductibilitatea cheltuielii efectuate de momentul platii acesteia. Astfel, pentru a fi deduse, cheltuielile respective trebuie sa fie cuprinse in exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite. Asadar, cheltuielile se includ in exercitiul in care sunt platite chiar daca se refera la alte exercitii fiscale. Prin urmare, platile efectuate in anul 2018 de natura celor analizate reprezinta cheltuieli deductibile ale anului fiscal in care au fost platite, respectiv in anul 2018, chiar daca se refera la alti ani fiscali. Pe aceeasi linie chiar in situatia in care ar fi efectuate in avans, orice astfel de plati urmeaza a fi considerate deductibile la momentul la care sunt efectuate, chiar daca se refera la perioade fiscale urmatoare.

Abordarea fiscala este similara si in raport cu veniturile incasate. Astfel, incasarile efectuate in avans care se refera la alte exercitii fiscale se vor include in exercitiul financiar al anului in cursul caruia au fost incasate.





Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal.


Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.31 din 8 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016