Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Cand depunem Formularul 205?


de Victor Achim la 27 Ian. 2017
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand depunem Formularul 205?
Data de 28 februarie 2017 este termenul limita de depunere a formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit".


Formularul 205 utilizat pentru declararea veniturilor realizate incepand cu 1 ianuarie 2016, este cel prevazut in Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3695 din 2016 pentru aprobarea formularelor privind definitivarea impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 1068 din 30 decembrie 2016.  

Cine are obligatia sa completeaza si sa depuna formularul 205?

Declaratia se completeaza si se depune de catre platitorii de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului, potrivit titlului IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru urmatoarele tipuri de venituri:     
* venituri din dividende;   
* venituri din dobanzi;     
* venituri din lichidarea unei persoane juridice;   
* venituri din premii;   
* venituri din jocuri de noroc cu impunere finala;    
* venituri din alte surse.

De asemenea, declaratia 205 se depune si de organizatorii/platitorii de venituri din jocuri de noroc sau intermediarii/societatile de administrare a investitiilor/societatile de investitii autoadministrata, pentru urmatoarele tipuri de venituri pentru care nu au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe venit, potrivit titlului IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare:
* castiguri/pierderi din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, definit potrivit legii;       
* venituri din jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker. in cazul in care, in cursul anului, la nivelul aceluiasi platitor, au fost efectuate plati privind mai multe tipuri de venituri, se completeaza un singur formular. Pentru fiecare tip de venit platit se genereaza, in acelasi formular, cate un tabel, inscriindu-se datele corespunzatoare pe beneficiari de venit, aferente anului de raportare. Cum se rectifica declaratia 205? Declaratia rectificativa se intocmeste pe tipuri de venit si va cuprinde numai pozitiile corectate, declarate eronat in declaratia initiala, sau pozitiile care, in mod eronat, nu au fost cuprinse in declaratia initiala. in cazul in care, declaratia se corecteaza prin eliminarea unei pozitii declarate eronat in declaratia initiala, in tabelul de la sectiunea IV "Date informative privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit", generat pe tipuri de venit, se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col. 7 - 10 se va inscrie cifra "0" (zero).  

Modul de completare.    

Declaratia 205 se completeaza cu ajutorul programului de asistenta care este pus la dispozitia contribuabililor, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu respectarea structurii de date (fisier XML).

Unde si cum se depune declaratia 205? Declaratia se depune la organul fiscal central la care platitorii de venituri sunt inregistrati in evidenta fiscala. In cazul platitorilor de venit nerezidenti care desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei prin unul sau mai multe sedii permanente, declaratia se depune la organul fiscal central pe a carui raza teritoriala se afla situat sediul permanent desemnat, potrivit legii. Platitorii de venituri au obligatia depunerii declaratiei la organul fiscal central competent, in format electronic (format PDF, cu fisier XML atasat), pe suport optic, care va fi insotit de exemplarul in format hartie, semnat, potrivit legii. Formatul hartie se listeaza prin functiile aplicatiei informatice de asistenta la completarea declaratiei si cuprinde situatia centralizatoare a datelor declarate, pe beneficiari de venit si pe tipuri de venituri, cuprinse in sectiunea IV "Date informative privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit", din formular.    


Formatul hartie se listeaza in doua exemplare:    

a) originalul se depune la organul fiscal central competent, in format hartie, semnat, impreuna cu formatul electronic al declaratiei, fisierul XML atasat;   
b) copia se pastreaza de catre platitorul de venituri Declaratia poate fi depusa si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii, accesand adresa de internet www.e-guvernare.ro - Depunere declaratii. Informatii privind depunerea on-line a declaratiilor fiscale de catre persoanele juridice se gasesc pe site-ul ANAF, www.anaf.ro, la sectiunea Servicii online-Declaratii electronice-Informatii depunere declaratii persoane juridice.
 

Sursa: ANAF


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.93 din 7 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016