Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Care sunt noutatile fiscale legate de PFA in 2017?


de Cecilia Pavelescu la 23 Dec. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt noutatile fiscale legate de PFA in 2017?
Prin cele ce urmeaza, specialistul va prezenta noutatile fiscale legate de PFA in 2017, precizand totodata si care sunt conditiile legale actuale pentru PFA din profesii libere. Incepand cu anul 2017, referitor la activitatea desfasurata din profesii liberale, pana la ora actuala nu sunt publicate in Monitorul Oficial al Romaniei modificari fata de prevederile deja existente in Codul fiscal aprobat prin Legea nr. 227/2015 - cu modificarile si completarile ulterioare.



Dar sa vedem ce este o profesie liberala. La art. 7 punctul 34 din codul fiscal, profesia liberala este definita ca fiind acea ocupatie exercitata pe cont propriu de persoane fizice, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective.

Deci, in domeniul contabil, exercitarea activitatii de contabilitate si expertiza contabila se realizeaza in baza autorizatiei emise de catre CECCAR. In baza acestei autorizatii, persoana fizica se infiinteaza si decalara fiscal la organul fiscal in raza caruia isi are domiciliul, prin depunerea formularului 070 (lucru pe care, probabil, deja l-ati facut).
 
Atentie:
Diferenta dintre o persoana care exercita activitati comerciale, de productie si alte servicii si o persoana care isi exercita profesia in baza autorizatiei emise de forul tutelar ca profesie liberala consta in aceea ca persoana fizica care exercita activitati comerciale, de productie sau alte servicii trebuie sa se infiinteze si sa se inregistreze, in prealabil, la Registrul Comertului, capatand un CUI (exact ca societatile comerciale). De asemenea, aceste persoane infiintate la ONRC trebuie sa-si declare si codurile CAEN in baza carora isi vor exercita activitatea.
 
Infiintarea la ONRC a PFA-urilor este reglementata de OUG 44/2008 privind desfasurarea activita?ilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu ultima modificare prevazuta de Legea nr. 182/2016, ale carei prevederi intra in vigoare in luna ianuarie 2017. Modificarea se refera, in principal, la limitarea numarului de coduri CAEN pe care le poate detine o entitate de tipul PFA sau II. De asemenea, apar modificari referitoare la numarul maxim de salariati pe care ii poate angaja un PFA - limitat la maxim 3.
 
Abia dupa inregistrarea la ONRC, persoana respectiva se inregisatreaza si la organul fiscal (de fapt, ONRC transmite datele direct si automat la organul fiscal). Porfesia liberala nu se inregistreaza si la ONRC, ci direct la organul fiscal, in baza autorizatiei emise de forul tutelar (organismul de resort).
 
Activitatea desfasurata ca profesie liberala, din punct de vedere al impozitului pe venit, se incadreaza in categoria activitatilor independente, prevazute la art. 67 din Codul fiscal:

"Art. 67

(1) Veniturile din activitati independente cuprind veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii, veniturile din profesii liberale ..."
 
Pentru anul 2017, in ceea ce priveste impozitarea persoanelor care desfasoara activitati independenete (PFA-uril si, implicit, profesii liberale) prevederile actuale, existente deja in codul fiscal, sunt urmatoarele:

- in ceea ce priveste contributia individuala de sanatate datorata de catre persoanele care desfasoara activitati independente, baza de calcul pentru aceasta contributie se limiteaza la un plafon maxim de 5 salarii medii brute pe economie. Daca baza la care se aplica procentul de 5,5% depaseste plafonul de 5 ori salariul mediu brut, atunci contributia se va aplica la acest plafon maxim (art. 170 alin. (2) din codul fiscal in varianta actuala);

- incepand cu veniturile realizate de la 01 ianuarie 2017, in ceea ce priveste contributia individuala de sanatate datorata de persoanele care desfasoara activitati independente, organul fiscal competent va avea obligatia stabilirii contributiei anuale de sanatate. Stabilirea contributiei anuale de sanatate de catre organul fiscal se face in anul urmator celui de realizare a veniturilor, prin decizie de impunere anuala, prin aplicarea cotei individuale de sanatate asupra bazei anuale de calcul, dtereminata ca suma a bazelor lunare de calcul totale asupra carora se datoreaza contributia de sanatate (art. 179 din codul fiscal in varianta actuala). Aceasta prevedere desemneaza faptul ca, incepand cu veniturile realizate din ianuarie 2017, nu se mai fac plati anticipate in cursul anului de sanatate, ci in anul urmator, organul fiscal va stabili contributia de sanatate datorata pentru anul curent.

- in ceea ce priveste cota standard de TVA, aceasta va fi de 19% (art. 291 alin. (1) lit. b) din codul fiscal in varianta actuala).
 
Practic, incepand cu anul 2017, nu sunt modificari majore fata de prevederile aplicate in anul 2016.
 
O persoana fizica ce desfasoara o activitate indepenedenta sub forma unei profesii libere are urmatoarele obligatii, la ora actuala, in linii mari:
- sa depuna declaratia 220 privind venitul anticipat,

- sa plateasca in cursul anului impozit pe venit anticipat

- sa plateasca sub forma platilor anticipate contributia de sanatate de 5,5% aplicata asupra unei baze de calcul stabilita ca diferenta intre venitul brut si cheltuieli deductibile la care se adauga contributia de sanatate, in baza decioziei emise de organul fiscal, in care contributia se evidentiaza lunar, dar se plateste trimestrial;

 

- sa plateasca sub forma platilor anticipate conmtributia de asigurari sociale (pensie) de 10,5% asupra unei baze ce reprezinta echivalentul a 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, in baza deciziei emisa de organul fiscal, in care CAS se evidentiaza lunar, dar se achita trimestrial.

- sa depuna pana la data de 25 mai a anului urmator, pentru anul curent, declaratia de venit realizat 200

- in baza acestei declaratii, organul fiscal va emite decizia privind impozitul pe venit regularizat, precum si contributiile de sanatate si de pensie, ce trebuie platite in termen de 60 de zile de la data primirii deciziei.


- cota de tva standard aplicabila in anul 2016 este de 20%.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal
 


Autor: Cecilia Pavelescu

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016