de Victor Achim la 21 Ian. 2016 Exclusiv
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
In functie de criteriile pe baza carora realizati venituri in 2016, trebuie sa alegeti o forma de organizare care sa va asigure fie cea mai buna varianta de optimizare fiscala, fie cea care asigura un risc scazut.
Din perspectiva criteriului fiscalitatii, invingatorul a fost, pana la 31 decembrie 2015, incontestabil PFA, in prezent organizarea ca societate, eventual platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderii, fiind cu mult mai avantajoasa. De la 1 ianuarie 2016, modificarea majora in ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii vizeaza contributia de asigurari sociale.
Citeste si Obligatii fiscale noi pentru PFA in 2016
Daca, pana la 31 decembrie 2015, PFA isi putea alege venitul lunar la care se putea asigura, stabilit la cel putin 35% din castigul salarial mediu brut indiferent de nivelul veniturilor nete realizate, incepand cu 1 ianuarie 2016, baza de calcul al CAS o reprezinta chiar venitul net anual realizat sau norma anuala de venit.
Din punctul de vedere al contabilitatii in partida dubla in cazul SRL, in raport de cea in partida simpla pentru PFA, pentru aceasta din urma costurile vor trebui sa fie mai mici. De asemenea, avand in vedere complexitatea mai redusa a obligatiilor contabile si fiscale ce revin PFA, in cazul acesteia este posibil ca acestea sa poata fi realizate si direct fara costuri suplimentare.
Cu o cota identica cu cea aplicabila in cazul SRL de 16%, in cazul PFA lipseste impozitul pe dividende a carei cote a fost redusa de la 16% la 5%. Din acest motiv, comparand cat se poate de simplu cele doua forme de organizare, daca in cazul PFA vom avea un impozit pe venit de 16% alaturi de contributiile sociale, in cazul SRL se vor insuma 16% impozitul pe profit cu 5% impozit pe dividende.
Potrivit specialistului in drept fiscal Justinian Cucu, si in 2016 cea mai simpla forma de organizare pentru realizarea veniturilor este calitatea de salariat, insa nivelul obligatiilor fiscale si obligatiile ce revin angajatorului nu o fac suficient de atractiva pentru acesta.
Sursa: Contabilul
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii