Ne asteapta vremuri fiscale dificile atat pentru PFA-uri, cat si pentru companii. Este doar o chestiune de timp pana cand ne vom confrunta cu majorari de taxe si impozite, in incercarea statului de a corecta deficitul bugetar. Vistieria publica are o gaura imensa, iar autoritatile vor implementa masuri fiscale stricte pentru a obtine resursele necesare, astfel incat sa nu pierdem fondurile de la Uniunea Europeana.
„Cred ca cel mai rezonabil este intrarea de la 1 ianuarie. Asa ar fi rezonabil. Sa avem un orizont de timp suficient pentru ca masurile sa fie implementate. Pentru ca industriile sa isi faca un calcul, un plan”, a declarat ministrul Marcel Bolos pentru
digi24.ro.
Pentru ce produse si servicii va creste TVA de la 1 ianuarie 2024?
Printre majorarile de taxe si impozite se numara si cresterea TVA pentru salile de sport. Aceasta masura ar putea avea un impact negativ asupra acestor centre de activitate fizica si ar putea descuraja clientii sa continue sa faca miscare. Aceasta masura vine ca urmare a necesitatii statului de a gestiona deficitul bugetar, care a devenit o problema tot mai acuta. Asadar,
cluburile, salile de sport si festivalurile vor inregistra o crestere a TVA-ului de la 5% la 19%.
TVA-ul pentru panouri fotovoltaice va creste de la 5% la 9%.
TVA-ul pentru produsele bio-traditionale va fi majorat de la 5% la 9%.
"Este o aliniere, fiindca era o disproportionalitate in ceea ce priveste produsele alimentare si gandirea pentru coalitie a fost sa avem aceasta aliniere a cotei de TVA pentru produsele alimentare si, din punctul acesta de vedere, probabil ca se va ajunge la forma finala a deciziei in coalitie pe acest demers", a mai spus Marcel Bolos.
Pentru ce produse si servicii NU se majoreaza cota de TVA
TVA-ul pentru HoReCa ramane la 9%.
„Cel putin, discutia pentru moment este sa avem pastrata aceasta cota de 9%. Desigur, daca vor exista modificari, coalitia le va anunta oficial. Aceasta este poza de moment”.
De asemenea
, nu se majoreaza TVA la alimente si medicamente.
„Nu se majoreaza TVA la alimente si medicamente. Asa ramane. Este agreat in coalitie. Este pentru protejarea populatiei. O astfel de masura ar fi fost catastrofala pentru ambele partide. Afectam direct populatia prin consumul de alimente si medicamente."
Nici TVA-ul pentru
lemnele de foc si energia termica nu se va schimba, ci va ramane la 5%.
Este important sa fim constienti de aceste schimbari fiscale si sa ne pregatim pentru ele, cautand modalitati de a face fata noilor provocari financiare care ne asteapta.
Foto: pexels.com
Autor:
Alina IlieAlina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata.