Codul Fiscal considera venituri comerciale toate acele venituri obtinute de persoanele fizice autorizate din contractele de prestari servicii, respectiv din activitatile independente.
Cota de impozit pentru veniturile obtinute de persoanele fizice este de 16%, potrivit art. 43 din Codul Fiscal.
In ceea ce priveste persoanele asigurate, potrivit Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, acestora le revine obligatia de a plati o contributie baneasca lunara pentru asigurarile de sanatate. Aceasta se va aplica sub forma unei cote de 6,5% asupra:
- veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri realizate din desfasurarea unei activitati dependente;
- veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
In cazul persoanelor care realizeaza si venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a), d) si f), contributia va fi calculata pentru toate aceste venituri, potrivit alin. (3) din acelasu act normativ.
Atentie! Contributia de asigurari de sanatate aferenta veniturilor din activitati independente se plateste trimestrial de catre persoana asigurata.
Pentru celelalte contributii, respectiv, contributia individuala de asigurari sociale (pensie) si asigurari pentru somaj, nu exista obligativitatea platii unei contributii in cazul unei persoane asigurate prin contract individual de munca.
Sursa: Portal Monografii Contabile