Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Ce se intampla in cazul decesului unui PFA: Pot mostenitorii sa continue activitatea?


de Ana Tudor la 24 Iul. 2015 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce se intampla in cazul decesului unui PFA: Pot mostenitorii sa continue activitatea?
Vom analiza in continuare un caz specific: un PFA cu domeniul de activitate "cultivarea cerealelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase" si cresterea animalelor isi pierde viata. Pot mostenitorii sai - sotia/copiii sa continue activitatea prin tranferul activului catre un nou PFI


Legislatia in vigoare arata ca este posibila continuarea activitatii in cazul decesului titularului, prin preluarea de catre mostenitori, doar in cazul societatilor comerciale, potrivit Legii nr.31/1990.

In cazul decesului unui PFA, transferul activului catre un PFA nou NU este posibil. Art. 21 lit. a) din OUG 44/2008 arata ca in cazul decesului, PFA isi inceteaza activitatea si este radiata din registrul comertului.

Suma reprezentand contravaloarea bunurilor si drepturilor din patrimoniul afacerii care trec la incetarea definitiva a acesteia in patrimoniul personal al contribuabilului se include in venitul brut. Operatiunea de trecere a bunurilor si drepturilor din patrimoniul afacerii in patrimoniul personal al contribuabilului este considerata din punct de vedere fiscal o instrainare, evaluarea bunurilor si drepturilor facandu-se la preturile practicate pe piata sau stabilite prin expertiza tehnica.
 
Asadar, in cazul incetarii definitive a activitatii ca urmare a decesului contribuabilului, din punct de vedere fiscal, sumele obtinute din valorificarea bunurilor si drepturilor din patrimoniul afacerii, inscrise in Registrul-inventar, cum ar fi: mijloacele fixe, obiectele de inventar si altele asemenea, precum si stocurile de materii prime, materiale, produse finite si marfuri se includ in venitul brut.

In aceasta situatie, trebuie sa depuneti declaratia 200, impreuna cu certificatul de deces. In aceasta ultima declaratie aveti obligatia reflectarii tuturor veniturilor obtinute  inclusiv din valorificarea bunurilor din patrimoniul afacerii (obiecte de inventar, mijloace fizice, etc) si a cheltuielilor aferente.



Autor: Ana Tudor

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.05 din 86 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016