Persoana fizica autorizata (PFA) reprezinta persoana fizica autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca.
PFA isi poate desfasura activitatea in mod individual si independent, ca persoana fizica autorizata , dar in conditiile legii, poate avea, in calitate de angajator, cel mult trei angajati proprii in acelasi timp, carora trebuie sa le incheie contract individual de munca (CIM), informeaza
ITM Salaj.
OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale prevede limitarile referitoare la numarul de angajati pe care ii poate avea o PFA.
Codul muncii defineste contractul individual de munca ca fiind ”contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu”.
Important!
ITM precizeaza ca contractul individual de munca trebuie incheiat si inregistrat in Revisal anterior inceperii activitatii de catre salariat, obligatie ce revine angajatorului.
De asemenea, incadrarea in munca este conditionata de certificatul medical, documentul atesta faptul ca viitorul salariat este in masura sa presteze activitatea pentru care este angajat.
Varsta minima de la care este legala angajarea unei persoane fizice este de 15 ani, iar incheierea CIM se poate face pe durata nedeterminata sau, in anumite cazuri expres prevazute de legislatie, pe durata determinata. In ceea ce priveste durata muncii, CIM poate fi cu norma intreaga sau cu timp partial, mai adauga institutia.
Este de precizat ca la angajarea unui salariat, angajatorul trebuie sa intocmeasca pentru fiecare persoana incadrata in munca un dosar personal. Aceasta obligatie este reglementata prin Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor.
Dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, fisa de aptitudini, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registrul general de evidenta a salariatilor.
PFA in calitate de angajator are obligatia de a respecta prevederile legale in vigoare privind atat relatiile de munca, dar si securitatea si sanatatea in munca a lucratorilor.
ITM Salaj reaminteste ca, din ianuarie 2021, salariul de baza minim brut garantat in plata este de 2.300 lei pe luna, respectiv 3.000 lei pe luna in domeniul constructiilor.
Autor:
Viorica GhineaGhinea Viorica face parte din echipa
Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.