de Redactia PortalPFA la 20 Apr. 2021
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Freelancing-ul poate fi o activitate solitara. In acelasi timp, veniturile nu sunt echilibrate. Astfel, un liber profesionist poate castiga intr-o luna o suma consistenta de bani si in urmatoarele luni veniturile sa scada considerabil.
Munca de freelancing nu este recunoscuta in mod direct de legislatia in vigoare. Insa la capitolul Venituri din activitati independente, din Codul Fiscal, sunt reglementate veniturile obtinute din munca de liber profesionist.
Activitatatea de liber profesionst presupune si multe actiuni legale independente, printre care faptul ca, la inceputul fiecarui an, trebuie depusa la ANAF declaratia unica. Aceasta contine veniturile incasate in anul anterior si o estimare a veniturilor ce vor fi incasate in anul in curs.
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stie un freelancer este ca, pentru a fi platit in mod legal, trebuie sa fie autorizat pentru activitatea profesionala pe care o desfasoara.
Cele mai populare forme juridice printre freelanceri sunt SRL-urile (societate cu raspundere limitata) si PFA-urile (persoana fizica autorizata).
Daca ai decis sa infiintezi un SRL, trebui sa stii ca va trebui sa depui la ANAF mai multe declaratii: Declaratia 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat (trebuie depusa trimestrial) si Declaratia 101 privind impozitul pe profit.
In cazul in care ai venituri mai mari de 300.000 de lei, numarul actelor care vor trebui depuse creste. Astfel, vei fi nevoit sa depui si urmatoarele documente:
Pe de alta parte, daca alegi ca forma juridica PFA-ul, iti poti desfasura activitatea ca persoana fizica autorizata, dar, in conditiile legii, poti avea si calitate de angajator, cu cel mult trei angajati, care vor avea nevoie de contracte individuale de munca.
La fel ca in cazul SRL-ului, si la PFA trebuie sa fii atent si sa depui la ANAF mai multe declaratii, printre care Declaratia 200 privind veniturile realizate in Romania, Declaratia 220 privind veniturile si cheltuielile estimate pentru anul in curs, Declaratia 600 privind venitul asigurat la sistemul public de pensii si Declaratia 392 privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile realizate in anul precedent.
Situatia se schimba daca veniturile obtinute sunt mai mari de 300.000 de lei pe an si ai angajati, context in care va trebui sa mai depui si urmatoarele declaratii:
A fi freelancer nu este o activitate lipsita de provocari si, chiar daca nu esti obligat sa lucrezi dupa un program, este indicat sa ai o planificare a muncii pe care o desfasori si sa fii mereu atent sa respecti cadrul legal.
Sursa foto: VGstockstudio/ Shutterstock
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii