de Ana Tudor la 04 Mar. 2016 Exclusiv
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Legea 227/2015 privind noul Cod Fiscal este unul dintre cele mai lungi si mai complexe acte normative din legislatia romaneasca si a adus modificari semnificative in special pentru activitatea PFA.
Incepand din anul 2016, PFA are obligatia sa plateasca contributia la pensie, chiar daca este si salariat, ceea ce nu se intampla pana acum.
Cota de contributie obligatorie la nivelul contributiei individuale scade la 10,5%, insa optional PFA poate achita cota integrala de contributie de asigurari sociale, de 26,3%.
Din 2016 s-a eliminat baza de calcul minima la calculul contributiei de sanatate, care era salariul minim brut pe tara, acesta ajungand la 2.681 de lei. De asemenea, salariul minim brut pe economie a crescut la 1.050 de lei si va ajunge la 1.250 de lei din mai 2016.
De asemenea, anul 2016 a adus modificari si de taxe si impozite pentru PFA:
a) Contributia la asigurarile sociale - 10,5% sau 26,3%
Este obligatorie daca PFA-urile indeplinesc una dintre conditiile:
- venitul realizat in 2015 depaseste 35% din castigul salariul mediu brut (dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului)
- venitul lunar estimat a se realiza depaseste 35% din castigul salarial mediu brut
- valoarea lunara a normelor de venit dep??e?te 35% din câ?tigul salarial mediu brut
Atentie! Cota de 10,5%, nu asigura un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime, iar pentru completarea stagiului este necesara cota de 26,3%.
b) Contributia CASS reprezinta 5,5% din baza de calcul calculata ca diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri sau valoarea anuala a normei de venit.
c) Impozitul pe venit pentru PFA:
- 16% din venitul net, care se calculeaza ca diferenta dintre veniturile incasate si cheltuielile deductibile pentru anul in curs
- 16% din norma de venit
d) Alte contributii optionale pentru PFA
- contributia pentru asigurarea de somaj este de 0,5% din baza de calcul
- contributia pentru concedii si indemnizatii este de 0,85% din baza de calcul
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii