de Ana Tudor la 29 Sep. 2015
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Vom analiza asadar in continuare o situatie concreta. Avem un PFA care nu are salariati si care isi desfasoara activitatea in domeniul de activitate de consultanta. Poate deduce titularul PFA cheltuielile cu cazare si diurna sau acestea reprezinta cheltuieli deductibile doar pentru salariati?
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
Potrivit legislatiei in vigoare, apreciem ca pot beneficia de diurna doar persoanele fizice care au calitatea de salariat, pe perioada exercitarii temporare din dispozitia angajatorului a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului de munca al salariatului.
In timpul deplasarii temporare din dispozitia angajatorului, salariatii au dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, potrivit art. 41–48 din Codul muncii.
Atentie! Angajatorii au obligatia de a se asigura ca diurna acopera cheltuielile de hrana si cheltuielile marunte uzuale efectuate de salariatul aflat in delegatie.
Deductibilitatea cheltuielilor cu diurna (indemnizatia de deplasare) platita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, vizeaza asadar salariatii contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente si determina venitul net supus impozitului pe venit pe baza contabilitatii in partida simpla.
Persoana fizica autorizata ce desfasoara o activitate independenta NU poate primi o astfel de indemnizatie in desfasurarea activitatii sale independente, pentru deplasarile in interesul afacerii intr-o alta localitate. In raport cu celelate cheltuieli efectuate de PFA, cum este cazul cheltuielilor de cazare, acestea sunt deductibile in masura in care sunt efectuate in scopul realizarii de venit, in limitele si restrictiiile prevazute de art. 48 din Codul fiscal.
Pentru a putea fi deduse, cheltuielile respective trebuie sa fie efectuate pentru salariati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, reprezentand indemnizatiile platite acestora, precum si cheltuielile de transport si cazare, potrivit art. 48 alin. (4) din Codul fiscal.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii