Expertul nostru in domeniul fiscal ne prezinta in continuare cateva aspecte referitoare la cheltuielile cu educatia timpurie in cazul unei PFA. In Codul fiscal exista o prevedere clara in acest sens.
Spre exemplu, in cazul unui cabinet stomatologic in regim PFA - sistem real, cheltuielile cu educatia timpurie a copiilor salariatilor pot fi deduse din impozitul pe venit?
Cheltuielile cu educatia timpurie in cazul unei PFA: raspunsul specialistului
Potrivit art. 25 alin. (4) lit. i^2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, “Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile: (…) i^2) contribuabilii care efectueaza cheltuieli cu educatia timpurie scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educatia timpurie conform lit. i^1), dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil. In cazul in care suma depaseste impozitul pe profit datorat, diferenta va fi scazuta, in ordine, din impozitul pe salarii retinut de contribuabil pentru angajati, din taxa pe valoarea adaugata datorata sau din accizele datorate;”.
Astfel, platitorii de impozit pe profit care efectueaza cheltuieli cu educatia timpurie scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educatia timpurie, dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil.
Prin urmare, pot beneficia de creditul fiscal doar entitatile platitoare de impozit pe profit.
Pentru PFA in calitate de angajator nu este prevazuta posibilitatea de deducere a acestor sume din impozit pe venit sau din alte impozite/taxe/contributii.
Autor:
Redactia PortalPFARedactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.