Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Cine intocmeste situatia privind sumele restante mai vechi de 30 de zile?


de Andrei Covaci la 21 Sep. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cine intocmeste situatia privind sumele restante mai vechi de 30 de zile?
Va reamintim ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr.658/29.08.2016 a fost publicata OG 22/016 pentru modificarea OUG 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata. Acest act normativ obliga persoanele juridice, indiferent de forma de organizare si de tipul de proprietate, sa organizeze evidenta obligatiilor de plata si evidenta creantelor, pe termene scadente, catre orice creditor si de la orice debitor.


Persoanele juridice au obligatia de a intocmi situatia privind sumele restante mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadenta, daca scadenta este clar specificata, catre orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoana juridica cu sediul in Romania. Aceasta situatie va cuprinde:

- elemente de identificare a calitatii de debitor: denumirea, sediul social si codul fiscal; denumirea, sediul social si codul fiscal ale creditorului; numarul, data emiterii, scadenta, daca este clar specificata, valoarea si soldul facturii ce urmeaza sa fie platita creditorului;

- elemente de identificare a calitatii de creditor: denumirea, sediul social si codul fiscal; denumirea, sediul social si codul fiscal ale debitorului; numarul, data emiterii, scadenta, daca este clar specificata, valoarea si soldul facturii ce urmeaza sa fie incasata de la debitor.

Situatia se va depune prin internet la adresa solicitata in acest scop, in vederea includerii in procedura de compensare a datoriilor neplatite la termenele scadente. Aceasta situatie se actualizeaza de catre contribuabili, persoane juridice, in decurs de o zi lucratoare de la momentul oricarei modificari survenite.

Personalul structurii de compensare a datoriilor din cadrul Sucursalei Bucuresti a Centrului de Pregatire pentru Personalul din Industrie - CPPI Busteni, institutie publica subordonata Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, este obligat sa asigure pastrarea, stocarea si utilizarea informatiilor, datelor si situatiilor comunicate de operatorii economici in conditii de confidentialitate si siguranta, in scopurile prevazute de prezenta ordonanta, pentru prevenirea producerii unor prejudicii sau a lezarii intereselor de orice natura a acestora.

Actul normativ mentionat actualizeaza si valoarea amenzilor pentru neindeplinirea prevederilor legale si retinem faptul ca reprezinta contraventii daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni, urmatoarele fapte:

a) netinerea si neactualizarea de catre persoana juridica, a evidentei obligatiilor de plata si a evidentei creantelor, pentru care amenda este de la 500 la 1.000 lei;

b) netransmiterea de catre persoana juridica, prin internet, la adresa dedicata in acest scop, a situatiei, fapt ce se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 5.000 lei;

c) nerespectarea indatoririlor referitoare la confidentialitatea informatiilor, datelor si situatiilor, sanctionabile cu amenda de la 1.000 la 5.000 lei.

Dispozitiile care stabilesc si sanctioneaza contraventii intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii prezentei ordonante in Monitorul Oficial al Romaniei.

In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a acestui act normativ, Guvernul va adopta o hotarare pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a OG nr.77/1999 cu modificarile si completarile ulterioare.

Sursa: ANAF Galati

 


Autor: Andrei Covaci

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016