Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Codul CAEN pentru PFA. Ce trebuie sa stii inainte de infiintare


de Redactia PortalPFA la 15 Mai. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul CAEN pentru PFA. Ce trebuie sa stii inainte de infiintare
Conform legislatiei in vigoare, persoanele si firmele autorizate sunt obligate sa isi aleaga cel putin unul dintre codurile CAEN existente. In cazul persoanelor fizice autorizate (PFA), ele trebuie sa se asigure ca indeplinesc toate criteriile de eligibilitate cu privire la codurile CAEN permise.


Daca te afli in situatia in care vrei sa iti infiintezi un PFA si ai nevoie sa stii mai multe lucruri despre codurile CAEN, descopera in acest articol informatii care sa te ajute.
 
Cum se obtine codul CAEN
 
Pentru a intra in posesia unui cod, el trebuie autorizat. Pentru asta trebuie sa depui la ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului) o declaratie pe propria raspundere unde sa mentionezi codul de care ai nevoie. 
 
Autorizarea unui cod CAEN se poate face:
 
  • la sediul social al firmei - atunci cand firma este autorizata pentru desfasurarea actvitatii la sediu;
  • la un punct de lucru - atunci cand firma in cauza primeste autorizarea serviciilor in alt loc fata de sediul social;
  • la terti - atunci cand firma poate desfasura activitatea in afara sediului social sau al punctului de lucru. 
 
Codurile CAEN sunt impartite in functie de activitatea pe care o poate avea o companie si trebuie sa te informezi corect atunci cand alegi descrierea activitatii tale. 
 
Ce coduri CAEN nu sunt admise pentru un PFA
 
Un PFA poate desfasura aproape orice activitate care este prevazuta in nomenclatorul CAEN, insa cu cateva exceptii. Prin urmare, urmatoarele coduri nu sunt admise pentru persoanele fizice autorizate:
 
  • 4910 - transporturile interurbane;
  • 2020 - fabricarea pesticidelor;
  • 8553 - pilotaj;
  • 4675 - comert cu produse chimice;
  • 8010 - activitati de protectie si garda;
  • 6621 - activitatile de evaluare a riscurilor;
  • 2051 - fabricarea explozivelor;
  • 6430 - fonduri mutuale;
  • 5229 - alte activitati anexe transportului;
  • 6499 - alte intermedieri financiare.
 
Cum se alege un cod CAEN pentru PFA
 
Atunci cand infiintezi un PFA, domeniul de activitate este afisat pe certificatul de inregistrare, dar si in certificatele de autorizare primite dupa ce PFA-ul este admis de Registrul Comertului. Daca pe langa activitatea principala deja declarata se doreste si efectuarea altor activitati, ele trebuie mentionate in certificatele constatatoare de autorizare si prin codurile CAEN pentru activitatile secundare. Cele secundare nu apar pe certificatul de inregistrare.  
 
Ca PFA poti avea maxim 5 coduri CAEN, dintre care unul principal si celelalte secundare. Pentru toate, orice persoana fizica autorizata are nevoie sa aduca dovada experientei sau pregatirii profesioanale. Acestea pot fi schimbate de-a lungul timpului daca se doreste desfasurarea altor activitati sau daca nu mai sunt mentinute cele curente, deja declarate.
 
Pentru a schimba un cod CAEN deja declarat il poti schimba fie pe cel principal, fie doar pe cele secundare. Vei putea avea tot cinci, toate validate prin experienta. Documentele de care ai nevoie pentru a schimba un cod CAEN pentru PFA sunt urmatoarele:
 
  • cerere de inregistrare;
  • formular de autorizatii pentru noile activitati;
  • documente care justifica experienta;
  • certificat de inregistrare PFA;
  • cartea de identitate a titularului. 
 
In ce consta validarea experientei 
 
Asa cum a fost mentionat mai sus, pentru fiecare cod CAEN necesar unui PFA, este nevoie de validarea experientei in obtinerea lui. Documentele care valideaza experienta sunt atat diplomele de studii, cat si cursurile acreditate in domeniu. Pentru domeniile mai generale, orice diploma de studiu este suficienta. Procesul devine mai complex in functie de specificitatea domeniului de activitate. 
 
Orice persoana care isi doreste validarea experientei profesionale in domeniul in care va activa, trebuie sa depuna o copie dupa Cartea de Munca, din care sa rezulte ca a activat in domeniul respectiv. Este de folos si o adeverinta de la un fost angajator din care sa reiasa experienta in domeniu. 
 
Prin urmare, este important ca orice persoana care isi doreste un cod CAEN pentru infiintarea unui PFA sa ia in calcul fiecare pas si formele legislative specifice, astfel incat, intreg procesul sa fie usor de parcurs. 
 
Sursa foto: Shuttertstock.com
 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.71 din 24 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016