Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Codul CAEN si activitatea prosumatorilor - ce trebuie sa stiti in 2024


de Redactia PortalPFA la 22 Iul. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul CAEN si activitatea prosumatorilor - ce trebuie sa stiti in 2024
Conform definitiei legale a prosumatorilor, acestia sunt clienti finali care produc energie electrica din surse regenerabile pentru propriul consum, fara ca activitatea specifica de producere a energiei electrice sa fie activitatea lor principala. Aceasta inseamna ca, in cazul persoanelor juridice, activitatea principala a prosumatorului nu trebuie sa fie asociata cu producerea de energie electrica.


Ce este un prosumator

Pentru a delimita ce reprezinta de fapt un prosumator, este necesar sa avem in vedere prevederile de la art. 3 pct. 95 din Legea 123/2012 privind energiei electrice si a gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare, dispozitii care prevad ca, in intelesul prezentului titlu, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:

"prosumator - clientul final care isi desfasoara activitatile in spatiul propriu detinut cu orice titlu, aferent unui punct de delimitare cu reteaua electrica, precizat prin certificatul de racordare si care produce energie electrica din surse regenerabile pentru propriul consum, a carui activitate specifica nu este producerea energiei electrice, care consuma si care poate stoca si vinde energie electrica produsa sau stocata furnizorului de energie electrica cu care acesta are incheiat contract de furnizare a energiei electrice si/sau consumatorilor racordati la barele centralei electrice, inclusiv care poate deconta energia electrica produsa si livrata cu energia electrica consumata din retea pentru mai multe locuri de producere si consum ale acestora, daca pentru locurile de consum respective este acelasi furnizor de energie electrica si daca sunt racordate la reteaua electrica a distribuitorului la care este racordat prosumatorul, cu conditia ca, in cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie, aceste activitati sa nu constituie activitatea lor comerciala sau profesionala primara."

Persoane juridice - coduri CAEN

O persoana juridica ce doreste sa fie recunoscuta ca prosumator nu trebuie sa aiba un cod CAEN aferent producerii de energie electrica ca activitate principala. Codurile CAEN relevante pentru producerea energiei electrice includ:
3511 - Productia de energie electrica
3512 - Transportul energiei electrice
3513 - Distributia energiei electrice
3514 - Comertul cu energie electrica
Prosumatorul trebuie sa desfasoare o alta activitate principala si sa aiba un cod CAEN corespunzator pentru aceasta (3511 Productia de energie electrica).

Activitatea de producere a energiei electrice trebuie sa fie una secundara, nefiind principalul obiect de activitate al companiei.

Persoane fizice autorizate (PFA)

Pentru persoanele fizice autorizate (PFA), conditiile sunt similare. Un PFA care doreste sa fie recunoscut ca prosumator nu trebuie sa desfasoare activitati de producere a energiei electrice ca activitate principala. Activitatile principale ale unui PFA trebuie sa fie altele decat cele asociate cu producerea energiei electrice.

Persoane fizice fara activitati economice

In cazul persoanelor fizice fara activitati economice se recomanda ca puterea instalata a capacitatii de producere existente sau planificate sa nu depaseasca puterea aprobata pentru consum, asa cum este specificat in avizul de racordare. 
Respectarea conditiilor legate de codurile CAEN asigura ca activitatea de producere a energiei electrice ramane una secundara, fara a transforma prosumatorii in producatori de energie electrica de sine statatori. Aceasta este esentiala pentru a beneficia de facilitatile si reglementarile specifice prosumatorilor, cum ar fi posibilitatea de a compensa energia produsa si consumata sau de a vinde surplusul de energie.

Prosumatori. Energie electrica. Accize. Obligatii fiscale!

Si pentru ca devine o tendinta ce trebuie incurajata, evident, legea vine la pachet cu numeroase facilitati a caror obtinere este conditioanta insa de evitarea unor capcane si indeplinirea unui lung sir de conditionari. Care sunt, cum le indeplinesti, cum eviti capcanele generate de o virgula in textul legii?

Prima si UNICA lucrare - ghid practic privind prosumatorii si legislatia care reglementeaza aceasta activitate iti sta acum la dispozitie! Comanda acum exemplarul tau >>

Afla totul de la A la Z despre activitatea de prosumator si legislatia in vigoare, de la:

- definitia prosumatorului si a activitatii desfasurate de acesta, pana la
- inregistrarile fiscal-contabile cerute de lege
- declaratiile fiscale
- facilitatile permise (posibilitatea compensarii energiei produse si consumate, castig din vinderea surplusulului de energie, scutire de accize sau de impozit pe profit reinvestit), dar si
- conditiile ce trebuie indeplinite pentru obtinerea lor
- 30 de studii de caz privind aplicarea punctuala a legislatiei prosumatorilor, rezolvate de specialistii Rentrop&Straton aducatoare de explicatii, indrumari si sfaturi utile pentru aceasta activitate.

Descopera, printre altele, in cuprinsul lucrarii, aspectele fiscale si contabile ce tin de prosumatori/energie electrica/accize:
  • Vanzarea energiei electrice produse de prosumatori conform regulilor actuale
  • Cum devin prosumatori noii utilizatori?
  • Accizele si activitatea prosumatorului
  • Autofacturarea energiei electrice
  • Autofactura emisa de furnizorul de energie
  • Autofactura in scopuri de accize
  • Procedura pentru notificarile privind art. 399, alin (1), lit. m) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal
  • Obligatii declarative ale prosumatorilor la ANAF
  • Monografia contabila pentru prosumator
  • Diferenta intre scop comercial si necomercial pentru utilizarea energiei electrice
  • Scutirea pe profitul reinvestit
  • 30 de studii de caz rezolvate - posibile solutii pentru probleme cu care te confrunti
Alege acum ghidul practic Prosumatori. Energie electrica. Accize. Obligatii fiscale! 

...Click aici pentru Formularul de Comanda >> 

Foto: pixabay.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016