de Redactia PortalPFA la 04 Iun. 2019
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Specialistul nostru in domeniu explica mai jos ce obligatii fiscale si declarative apar in urma acestei colaborari.
Obligatiile fiscale si declarative sunt cele care se refera la regimul TVA si la impozitul pe veniturile nerezidentilor.
Codul fiscal prevede la Art. 278. - Locul prestarii de servicii: “(2) Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.”
Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal prevad:
“(1) Pentru stabilirea locului prestarii serviciilor potrivit prevederilor art. 278 alin. (2) si (3) din Codul fiscal, se are in vedere notiunea de persoana impozabila, astfel cum este aceasta definita din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata. Identificarea altor elemente, cum ar fi faptul ca persoana impozabila realizeaza operatiuni scutite de taxa pe valoarea adaugata sau ca aceasta aplica regimul special de scutire pentru intreprinderi mici, nu influenteaza modul in care regulile care guverneaza locul prestarii se aplica atunci cand persoana impozabila presteaza sau primeste servicii.”
Constatam ca prestarile de servicii intracomunitare au locul prestarii in tara UE unde se afla beneficiarul, in cazul de fata in Romania.
Persoana fizica autorizata din Croatia trebuia sa se inregistreze in scop special de TVA, in conformitate cu reglementarile proprii, ca si echivalent al Art.317 (1) a) din Codul nostru fiscal.
Astfel dobandeste un cod valid de TVA valabil numai pentru operatiuni intracomunitare.
Societatea din Romania va avea obligatia platii TVA prin metoda taxarii inverse, nota contabila 4426=4427, conform Art.307 alin. (2). Va declara aceste servicii intracomunitare in Jurnalele de cumparari si vanzari pentru TVA si in Decontul de TVA (300) aferent lunii in care a fost emisa factura de catre furnizorul din Croatia.
Serviciile primite sunt considerate servicii intracomunitare si se declara si in Declaratia recapitulativa VIES 390 – “Declaratie recapitulativa privind livrarile / achizitiile / prestarile intracomunitare” - , conform Art. 325., unde se prevede : “(1) Orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 trebuie sa intocmeasca si sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, o declaratie recapitulativa in care mentioneaza: … e) achizitiile de servicii prevazute la art. 278 alin. (2), efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei conform art. 307 alin. (2), pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva, de la persoane impozabile nestabilite in Romania,dar stabilite in Uniunea Europeana.”
Valoarea serviciului achizitionat se raporteaza si prin Declaratia 390 chiar daca nu primiti un cod de TVA din partea prestatorului din Croatia. In lipsa unui cod de TVA se raporteaza doar codul statului membru in care este stabilit prestatorul serviciilor.
In ceea ce priveste perioada fiscala, ea nu trebuie schimbata la luna pentru beneficiar, daca este la trimestru, deoarece regula se refera doar la achizitiile de bunuri.
Un alt aspect ce trebuie avut in vedere in speta prezentata, caz in care aveti tranzactii cu furnizori din afara Romaniei, este impozitul pe veniturile nerezidentilor. El se datoreaza prin retinere la sursa de catre firma romaneasca din valoarea fiecarei achizitii.
Ca regula generala, pentru a nu plati acest impozit, intre Romania si tara de rezidenta a furnizorului trebuie sa existe un tratat de evitare a dublei impuneri. Pentru aplicarea dispozitiilor acestui tratat, furnizorul trebuie sa puna la dispozitie un certificate de rezidenta fiscal, in original sau copie legalizata, impreuna cu o traducere in limba romana. Normele de aplicare a Codului fiscal pentru Art.230 alin. (2) precizeaza in mod expres faptul ca in situatia in care autoritatea competent straina emite certificatul de rezidenta fiscal in format electronic sau online, acesta reprezinta originalul certificatului de rezidenta fiscal.
Daca impozitul este suportat de societatea din Romania aceasta are obligatia sa retina impozit la sursa aplicand cota asupra venitului brut, la momentul platii venitului. Se declara in Formularul 100 si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat societatea din Romania depune “Declaratia informativ privind impozitul retinut pentru veniturile cu regim de retinere la sursa / venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti”.
Intrucat serviciile sunt prestate in Romania, societatea are obligatia sa inregistreze contractual la organele fiscale prin depunerea Declaratiei 017 “Declaratie de inregistrare a contractelor / documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, initiale / aditionale (conexe), incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente”
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de George Nitescu - Expert Contabil, Auditor Financiar.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii