Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Compensarea datoriilor reciproce intre doua persoane juridice: ce este important de retinut


de Redactia PortalPFA la 22 Aug. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Compensarea datoriilor reciproce intre doua persoane juridice: ce este important de retinut
Doua persoane juridice romane decid sa isi compenseze datoriile reciproce si intocmesc un proces verbal de compensare potrivit Codului civil. Veti afla in randurile de mai jos daca acest document trebuie incarcat in SPV. 


Potrivit specialistilor PortalContabilitate.ro, pentru compensarea datoriilor reciproce intre doua persoane juridice romane sunt aplicabile prevederile generale reglementate prin Codul civil, aspect reglementat prin art. 3 "Aplicarea generala a Codului civil"
"(1) Dispozitiile prezentului cod se aplica si raporturilor dintre profesionisti, precum si raporturilor dintre acestia si orice alte subiecte de drept civil.
(2) Sunt considerati profesionisti toti cei care exploateaza o intreprindere.
(3) Constituie exploatarea unei intreprinderi exercitarea sistematica, de catre una sau mai multe persoane, a unei activitati organizate ce consta in producerea, administrarea ori instrainarea de bunuri sau in prestarea de servicii, indiferent daca are sau nu un scop lucrativ. "
 
Conform prevederilor art. 8 alin. (1) din Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, notiunea "profesionist" prevazuta la art. 3 din Codul civil include categoriile de comerciant, intreprinzator, operator economic, precum si orice alte persoane autorizate sa desfasoare activitati economice sau profesionale, astfel cum aceste notiuni sunt prevazute de lege, la data intrarii in vigoare a Codului civil.
 
Procesul verbal de compensare incheiat intre doua persoane juridice cu scopul stingerii datoriilor comerciale reciproce nu trebuie comunicat organului fiscal competent prin intermediul S.P.V. reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr. 1090 din 9 iunie 2022 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre organul fiscal central si persoanele fizice, persoanele juridice si alte entitati fara personalitate juridica. 

Aceasta modalitate de comunicare este reglementata in baza prevederilor  art. 79  " Transmiterea cererilor la organul fiscal prin mijloace electronice de transmitere la distanta" alin. (4)  "(4) In cazul cererilor, inscrisurilor sau documentelor transmise de catre contribuabil/platitor organului fiscal central, mijloacele electronice de transmitere la distanta, procedura de transmitere a cererilor, inscrisurilor ori documentelor prin mijloace electronice de transmitere la distanta, precum si conditiile in care aceasta se realizeaza se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F. cu avizul Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei" din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
 
Totusi, referitor la compensarea datoriilor reciproce intre doua persoane juridice, consider ca nu este suficienta aplicarea prevederilor din Codul civil, respectiv intocmirea unui Proces verbal de compensare, fiind necesara si compensarea electronica, procedura care incepe prin intocmirea unui ordin de compensare pentru respectarea prevederilor H.G. nr.  773  din 28 octombrie 2019 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie adoptata pentru aplicarea prevederilor O.U.G. nr. 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata, aprobata cu modificari prin Legea nr. 211/2001. Aceste norme sunt aplicabile din  1 ianuarie 2020.
 
Pe scurt, prin H.G. nr. 773/2019 s-au reglementat urmatoarele aspecte privind compensarea datoriilor reciproce:

Centrul de Pregatire pentru Personalul din Industrie Busteni - Sucursala Bucuresti (CPPI), gestioneaza unitar:
- administrarea la nivel national a sistemului de compensare datorii si creante;
- Sistemul informatic de compensare (SIC);
- toate informatiile primite de la persoanele juridice, conform O.U.G. nr.77/1999, cu modificarile ulterioare.
- compensarea se realizeaza prin stingerea datoriilor reciproce, neplatite/neincasate reflectate in contabilitatea persoanelor juridice participante, pana la concurenta celei mai mici dintre obligatii, pe baza ordinelor de compensare;
- pentru realizarea operatiunilor de compensare, persoanele juridice cu capital integral/majoritar/minoritar de stat transmit la adresa web dedicata facturile pentru sumele restante catre orice creditor, respectiv de la orice debitor persoana juridica cu sediul in Romania, mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadenta, daca scadenta este clar specificata, conform  instructiunilor cuprinse in  anexa nr. 1;
- persoanele juridice, altele decat cele cu capital de stat,  pot sa realizeze operatiuni de compensare cu facturi, prin:
- crearea conturilor de utilizator;
- transmiterea la adresa dedicata a facturilor pe care intentioneaza a le compensa, conform  instructiunilor din anexa nr. 1.
- persoanele juridice, indiferent de natura capitalului social, sunt  obligate sa  actualizeze situatia facturilor, in maximum o zi lucratoare de la momentul oricarei modificari survenite. Prin art. 3 lit. e) documentul ordin de compensare este definit drept instrument de plata nemonetar, numerotat in SIC, emis de CPPI prin structura de compensare pentru fiecare persoana juridica participanta. Acest  document este un formular tipizat, prezentat in  anexa nr. 2 din H.G. nr. 773/2019.   Fiecare ordin  de compensare este  numerot unic in cadrul SIC incepand cu data validarii acestuia  de catre CPPI prin structura de compensare. Numarul ordinului de compensare este comunicat de catre CPPI  persoanelor juridice compensatoare.
         
Ordinul de compensare cuprinde  informatii referitoare la:

- seria, numarul si data compensarii;
- numarul procesului-verbal de compensare;
- numarul circuitului de compensare;
- valoarea compensata;
- datele de identificare ale structurii de compensare din cadrul CPPI in calitate de emitent;
- datele de identificare ale persoanei juridice compensatoare, in calitate de titular;
- borderoul datoriilor stinse. Ordinul de compensare se refera doar la obligatii certe (fara dobanzi, penalitati si facturi pentru care s-au introdus actiuni la instantele judecatoresti).
 
La lit. g) din art. 3  documentul proces-verbal de compensare este definit drept un  raport generat de SIC in care se consemneaza indeplinirea cumulativa a conditiilor necesare realizarii unui circuit de compensare in vederea emiterii ordinelor de compensare.  Acest  document este un formular tipizat, prezentat in  anexa nr. 2 din H.G. nr. 773/2019. Acest document nu se difuzeaza persoanelor juridice compensatoare, fiind pastrat  in Sistemul informatic de compensare.
 
Data compensarii este considerata data de stingere a datoriilor si creantelor in contabilitate si se opereaza in toate documentele, fiind consemnata in:
- procesul-verbal de compensare;
- ordinul de compensare;
- borderoul datoriilor stinse, al carui model este prevazut in anexa nr. 3. Acest aspect este reglementat, in mod expres, la art.  8 alin. (1) din H.G. nr. 773/2019.

D.p.d.v. contabil, ordinul de compensare reprezinta:
- document justificativ de inregistrare in contabilitate a stingerii creantelor si a datoriilor care au facut obiectul compensarii impreuna cu borderoul datoriilor stinse. Data inregistrarii in contabilitate este cea inscrisa pe ordinul de compensare.
- un  document primar care  se anexeaza ca atare la nota contabila impreuna cu borderoul datoriilor stinse pentru justificarea prin ordinul de compensare.

Foto: pexels.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016