Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Conflictul de interese in cazul unui PFA care este si angajat


de Victor Achim la 28 Oct. 2015 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conflictul de interese in cazul unui PFA care este si angajat
Potrivit legislatiei in vigoare, un contribuabil persoana fizica, angajat cu contract de munca la o societate comerciala si titular al unui PFA in acelasi timp, poate incheia mai multe contracte de prestari servicii, cu furnizori diferiti.


Vom determina in materialul urmator in ce conditii poate o persoana asociata intr-un SRL, de profesie IT, cu contract individual de munca la aceasta firma si titular al unui PFA simultan, sa efectueze lucrari in afara programului de munca pentru firma SRL, fara a intra in conflict de interese. Ce documente pot fi emise sau ce alta forma poate imbraca o astfel de colaborare?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Angajatul unui SRL care este in acelasi timp si titular al unui PFA poate incheia contracte de prestari servicii chiar si cu firma la care este angajat.

Conform legislatiei in vigoare, colaborarea se va incheia pe baza de contract de prestari servicii. PFA-ul trebuie sa emita o factura clientului - firma la care este angajat:

628 = 401
401 = 5121/5311  (OP sau chitanta).

In cazul in care PFA emite facturi unui client care este si clientul firmei la care este angajat, atunci se poate pune problema concurentei neloiale.

Daca in contractul de munca nu  fost inserata o clauza care sa prevada penalizarea concurentei neloiale, SRL se poate indrepta eventual impotriva anagajatului sau care ii preia clientii, adresandu-se Consiliului concurentei.

Conflictul de interese apare atunci cand nu va mai indepliniti corect sarcinile de serviciu cu scopul de a obtine un interes personal – de exemplu realizati ca anagajat un soft incomplet si oferiti clientului serviciile dvs. ca PFA pentru acelasi soft dar mai complet si corect. Angajatorul va poate penaliza pentru acest lucru, poate incheia contractul de munca si va poate actiona in judecata.


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.23 din 35 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016