Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Contabilitatea in partida simpla: CUM sa iti gestionezi singur afacerea


de Alina Ilie la 31 Iul. 2024 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contabilitatea in partida simpla: CUM sa iti gestionezi singur afacerea
In Romania, legislatia fiscala a devenit o adevarata provocare pentru antreprenori. Codul fiscal, impreuna cu normele sale de aplicare, este caracterizat printr-o abundenta de prevederi complicate, unde identificarea subiectului si predicatului intr-o fraza devine adesea o sarcina dificila. Pentru antreprenori, o metoda sigura si eficienta de simplificare a evidentei fiscal-contabile si de respectare a legii este contabilitatea in partida simpla.


Cum sa tii contabilitatea in partida simpla pentru afacerea ta

Esti antreprenor:
- fara competente avansate de contabilitate;
- dornic sa pastrezi singur evidente corecte si complete ale operatiunilor din firma;
- care respecta cerintele legislative legate de tinerea contabilitatii in partida simpla, avand siguranta operatiunilor efectuate;
- dornic sa evite erorile de aplicare a legii si amenzile aferente;

Concluzia este aceeasi: ai nevoie urgenta de Contabilitatea in partida simpla, lucrarea digitala pe stick, cea mai recenta aparitie Rentrop & Straton in domeniu!

Categoriile de persoane care pot utiliza cu succes in activitatea lor contabilitatea in partida simpla:

a) persoanele fizice si asocierile fara personalitate juridica ale caror venituri sunt supuse impozitului pe venit in conformitate cu prevederile Codului fiscal, al caror venit net anual este determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, fiind obtinut din urmatoarele surse:
- activitati independente;
- cedarea folosintei bunurilor;
- activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
 
b) persoanele sau entitatile care, prin actul normativ de infiintare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla, cu exceptia persoanelor juridice fara scop patrimonial.
 
Orientata in special pe rezolvarea unor situatii practice frecvent intalnite in activitatea celor care folosesc contabilitatea in partida simpla, lucrarea contine exemple si instructiuni practice pentru utilizarea contabilitatii in partida simpla in activitatea PFA/II/IF. Acestea vizeaza:

Organizarea evidentei incasarilor si platilor in Registrul-jurnal de incasari si plati

Incasarile obligatorii de inregistrat in Registrul-jurnal de incasari si plati:
– sumele incasate din desfasurarea activitatii;
– aporturile in numerar si prin conturi bancare aduse la inceperea activitatii ori in cursul desfasurarii acesteia (daca pui tu bani din alte surse in firma);
– sumele primite sub forma de credite bancare sau de alte imprumuturi;
– sumele primite ca despagubiri, sponsorizari sau donatii; ...click aici pentru detalii >>
– sumele primite din fonduri nerambursabile sau subventii;
– alte sume incasate (de exemplu: restituiri de impozite, taxe, penalitati).

Platile obligatoriu de mentionat in Registrul-jurnal de Incasari si plati:
– platile efectuate in cadrul activitatii desfasurate in scopul realizarii de venituri;
– sumele reprezentand restituirea aporturilor in numerar si prin conturi bancare (atunci cand iti restitui banii pe care i-ai pus initial in firma)
– sumele reprezentand rambursarea de credite bancare sau de alte imprumuturi;
– alte plati efectuate (de exemplu: penalitati, amenzi platite s.a.).

Operatiuni contabile PFA. Exemple:
Pentru exemplificare, in lucrarea Contabilitatea in partida simpla sunt enumerate operatiunile de evidenta contabila din activitatea unei PFA inregistrate in scopuri de TVA, cu accent pe inregistrarile din Registru de incasari si plati, Fisa pentru operatiuni diverse, Fisa mijlocului fix si alte documente contabile relevante.

Lucrarea aduce precizari clare privind:

Determinarea venitului net anual – in functie de tipul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente (de productie, comert, prestari de servicii si veniturile din profesii liberale), fie pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii, fie in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Venitul brut din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendarea bunurilor agricole. Definit ca fiind totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii acestora, venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.

Veniturile din activitati agricole, incluzand veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere, fara personalitate juridica, din:
a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea; ...click aici pentru detalii >>
c) cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

Tipuri de probleme cu care se confrunta cei vizati

Marile probleme cu care se pot confrunta in conducerea si organizarea contabilitatii in partida simpla, se refera la:

--> dificultatea in gestionarea si intelegerea contabilitatii in partida simpla, mai complexa si mai specifica decat cea pentru companii;
--> timpul si resursele necesare pentru pastrarea evidentei contabile complete in partida simpla; ...click aici pentru detalii >>
--> nevoia de a gasi o solutie mai simpla si mai eficienta pentru a respecta cerintele fiscale si pentru o evidenta financiara corecta;
--> obligativitatea persoanelor fizice si a asocierilor fara personalitate juridica ce obtin venituri din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura - impozitate in sistem real, de a organiza si a conduce evidenta contabile in partida simpla sau, la optiunea acestora, pe baza regulilor contabilitatii in partida dubla, cu exceptia celor pentru care in actul normativ de infiintare, in legi speciale sau in alte acte normative exista prevederi exprese privind tinerea contabilitatii in partida simpla;
--> posibilitatea trecerii de la contabilitatea in partida simpla la cea in partida dubla, pentru persoanele fizice si asocierile fara personalitate juridica care opteaza pentru aceasta.  Descopera solutiile expertilor pentru problemele contabile cu care te confrunti!

...Click aici pentru Formularul de Comanda >>

Foto: pexels.com

Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016