Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Cote de impozitare pentru microintreprinderi in 2016


de Victor Achim la 16 Mar. 2016 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cote de impozitare pentru microintreprinderi in 2016
Cotele de impozitare pentru veniturile microintreprinderilor depind in functie de numarul de salatiati, potrivit art. 51 din Codul fiscal - Legea nr. 227/2015.


Codul fiscal 2016 arata care sunt cotele de impozitare pentru microintreprinderi in acest an:

- 1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;
- 2% pentru microintreprinderile care au un salariat;
- 3%, pentru microintreprinderile care nu au salariati.

Salariatul este acea persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

 Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:

- au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;

- au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Asadar, se considera un salariat daca contractul de munca este cu norma intreaga sau daca contractele sunt cu timp partial, duratele acestora insumate sa constituie o norma intreaga precum si contractele de mandat/administrare daca remuneratia este cel putin echivalenta cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Daca in cursul anului fiscal numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare se aplica in mod corespunzator, incepând cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea, potrivit legii, asadar impozitul pe microintreprindere se calculeaza trimestrial.

Pentru microintreprinderile care au un salariat, respectiv 2 salariati si care aplica cotele de impozitare de 1% respectiv 2%, al caror raport de munca inceteaza, conditia referitoare la numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul aceluiasi trimestru sunt angajati noi salariati.

In cazul microintreprinderilor care nu au niciun salariat sau au unul sau 2 salariati, in situatia in care numarul acestora se modifica, in scopul mentinerii/modificarii cotelor de impozitare, noii salariati trebuie angajati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.

Sursa: Portal Codul Muncii
 


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016