Guvernul a aprobat ordonantele de urgenta pentru majorarea pensiilor si a alocatiilor pentru copii de la 1 ianuarie 2022.
Prezentam mai jos pachetul de masuri sociale pregatit de Guvern in beneficiul copiilor, pensionarilor si persoanelor cu dizabilitati.
Guvernul a adoptat Ordonanta de urgenta pentru majorarea valorii punctului de pensie cu 10% si a indemnizatiei sociale pentru pensionari, incepand cu luna ianuarie a anului viitor. Astfel, valoarea punctului de pensie creste de la 1.442 lei, cat este in prezent, la 1.586 lei. Actul normativ aprobat de Executiv mai prevede ca incepand cu anul 2023 valoarea punctului de pensie se majoreaza cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, comunicati de Institutul National de Statistica.
In ceea ce priveste indemnizatia sociala pentru pensionari, Guvernul a aprobat majorarea de la 800 lei la 1.000 lei, ceea ce reprezinta o crestere de 25%.
De asemenea, Guvernul a aprobat OUG pentru modificarea Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, precum si pentru acordarea indemnizatiei compensatorii pentru persoanele cu handicap.
Alocatia de stat pentru copii va fi majorata incepand cu 1 ianuarie 2022. In plus, se va acorda anul viitor o indemnizatie suplimentara pentru persoanele cu dizabilitati, respectiv a 13-a indemnizatie.
Mai exact, alocatia de stat pentru copii creste la 600 de lei pentru copiii in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap, si la 243 lei pentru copiii cu varsta intre 2 si 18 ani, dar si dupa aceasta varsta pentru tinerii care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, pana la terminarea acestora.
Alocatia de stat se cumuleaza cu indemnizatia lunara, cu stimulentul lunar sau stimulentul de insertie prevazute de OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
Ordonanta de Urgenta aprobata astazi de Guvern mai stabileste ca, incepand din anul 2023, cuantumul alocatiei se indexeaza anual, din oficiu, cu rata medie anuala a inflatiei comunicata de Institutul National de Statistica.
O alta masura prevazuta de noul act normativ se refera la acordarea, in mod exceptional, a unei indemnizatii suplimentare, cea de-a 13-a, pentru persoanele cu dizabilitati, indiferent de venituri. Indemnizatia compensatorie se acorda o singura data, anul viitor, in luna ianuarie, astfel:
-pentru adultii cu dizabilitati, indemnizatia compensatorie va fi de 350 de lei pentru persoana cu handicap grav, 265 de lei in cazul handicapului accentuat si 60 de lei pentru persoana cu handicap mediu.
-pentru parintele, tutorele sau persoana care se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului cu handicap in baza unei masuri de protectie speciala, indemnizatia compensatorie se ridica la 300 de lei pentru copilul cu handicap grav, 175 de lei pentru cel cu handicap accentuat si 60 de lei pentru copilul cu handicap mediu.
Si aceste masuri sociale sunt in acord cu angajamentele asumate prin Programul de Guvernare si vor fi fundamentate in bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul de stat pentru anul 2022.