Persoana impozabila care este stabilita in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal, conform art.53 din Codul fiscal.
Asadar, un PFA aflat in aceasta situatie trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent astfel:
- Inainte de realizarea unor astfel de operatiuni, in urmatoarele cazuri:
daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire pentru intreprinderile mici;
In cazul in care declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;
- Daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire pentru intreprinderile mici, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau depasit acest plafon;
- Daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa.
Atentie! Trebuie sa stiti ca odata dobandita calitatea de platitor de TVA, PFA-ul nu mai poate renunta la aceasta. In schimb, optiunea de a deveni platitor poate fi exercitata oricand ulterior.
Totusi, inregistrarea ulterioara presupune o constrangere suplimentara in ceea ce priveste marimea cifrei de afaceri, impusa de Codul fiscal.