Persoanele fizice care lucreaza cu contracte de drepturi de autor vor avea parte de astazi de mai multe modificari.
Modificarile aduse Legii drepturilor de autor intra in vigoare de luni, 27 iulie 2015, la trei zile dupa publicarea in Monitorul Oficial.
Prin modificarea Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe se doreste reglementarea operelor orfane - pentru care nu a fost identificat niciun titular.
Astfel, noile reglementari aduse Legii drepturilor de autor stabilesc categoriile de opere si fonograme protejate prin drepturi de autor sau drepturi conexe, carora se acorda statutul de opera orfana.
Poate fi numita opera orfana acea opera pentru care nu a fost identificat niciun titular, ori pentru care exista mai multi titulari identificati, insa niciunul nu poate fi localizat.
Categorii de opere si fonograme carora li se aplica statutul de opera orfana:
- operelor sub forma de carti, jurnale, ziare, reviste sau alte scrieri care se gasesc in colectiile bibliotecilor, institutiilor de invatamant sau muzeelor accesibile publicului, precum si in colectiile arhivelor sau ale institutiilor patrimoniului cinematografic sau sonor;
- operelor cinematografice, audiovizuale si fonogramelor aflate in colectiile bibliotecilor, ale institutiilor de invatamant sau ale muzeelor accesibile publicului, precum si in colectiile arhivelor sau ale institutiilor patrimoniului cinematografic sau sonor;
- operelor cinematografice si audiovizuale si fonogramelor produse de organismele publice de radiodifuziune si de televiziune pana la 31 decembrie 2002 inclusiv si aflate in arhivele acestora.
Atentie! Daca titularul dreptului de autor este identificat sau localizat ulterior, opera sau fonograma respectiva isi inceteaza statutul de opera orfana.