Guvernul a hotarat ca va acorda indemnizatie de somaj tehnic si in anul 2022, cel putin pana la data de 31 martie, dupa cum stabileste OUG 2/2022. Ajutorul de stat va fi acordat salariatilor din companiile private, PFA-urilor, dar si altor categorii.
Asadar, salariatii, PFA-urile, persoanele cu venituri din drepturi de autor si alti profesionisti vor primi indemnizatie de somaj tehnic de 75% din salariul mediu brut pe perioada intreruperii temporare a activitatii, total sau partial, in contextul cresterii incidentei raspandirii coronavirusului SARSCoV-2 si al masurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc.
Potrivit Legii 318/2021 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022 este de 6.095 lei. Prin urmare, indemnizatia de somaj tehnic suportata de stat este de maximum 75% din 6.095 lei, adica cel mult 4.571 de lei brut.
Cum se acorda indemnizatia de somaj tehnic: urmeaza pasii de mai jos
Pasul 1: In vederea acordarii sumelor necesare platii indemnizatiei de somaj, angajatorii depun, prin posta electronica, la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, precum si a municipiului Bucuresti, in raza carora isi au sediul social, o cerere semnata si datata de reprezentantul legal insotita de o declaratie pe propria raspundere si de lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de aceasta indemnizatie, asumata de reprezentantul legal al angajatorului, conform modelului care va fi aprobat prin ordin al ministrului muncii si solidaritatii sociale in termen de 10 zile lucratoare de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, la propunerea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Pasul 2: Angajatorii isi asuma raspunderea pentru corectitudinea si pentru veridicitatea datelor inscrise in documentele prevazute la pct. 1.
Pasul 3: Plata indemnizatiei se va face catre conturile deschise de angajatori la institutiile de credit.
Pasul 4: Documentele prevazute la pct. 1 se depun in luna curenta pentru plata indemnizatiei din luna anterioara.
Pasul 5: Plata din bugetul asigurarilor pentru somaj a indemnizatiilor se face in cel mult 15 zile de la depunerea documentelor.
Pasul 6: Plata indemnizatiei se efectueaza salariatului in termen de maximum 3 zile lucratoare de la primirea de catre angajator a sumelor.
Autor:
Viorica GhineaGhinea Viorica face parte din echipa
Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.