de Andrei Covaci la 22 Feb. 2016 Exclusiv
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Impozitul pe cladiri difera in functie de aceste 3 criterii:
1. Cladiri nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice – Art 458 Cod fiscal
Impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2 - 1,3% asupra valorii de achizitie (in cazul in care a fost dobandite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta), valorii finale a lucrarilor de constructii (in cazul cladirilor noi construite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta) sau valorii reevaluate (care rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta). Consiliile locale hotarasc cota de impozit in intervalul prevazut.
In cazul in care valoarea cladirii nu poate fi calculata conform prevederilor alin. (1), impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform art. 457.
2. Cladiri cu destinatie mixta aflate in proprietate persoanelor fizice – Art 459 Cod fiscal
In situatia in care se cunoaste ce suprafata a cladirii este utilizata in scopul desfasurarii activitatii economice si ce suprafata este utilizata in scop rezidential, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential conform art. 457 cu impozitul determinat pentru suprafata folosita in scop nerezidential, conform art. 458
In cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza conform art. 457, rezidential.
3. Cladiri aflate in proprietatea unei persoane juridice Art 460 Cod fiscal
In cazul cladirilor aflate in proprietatea persoanelor juridice, impozitul se calculeaza tot in functie de destinatia cladirii rezidentiala sau nerezidentiala. Impozitul se calculeaza ca in cazul cladirilor detinute de persoanele fizice (tinand cont de valoarea impozabila prevaluta la aliniatul (5)) cu urmatoarele diferente:
- reevaluarea trebuie facuta o data la 3 ani ( si nu o data la 5 ani ca in cazul celor detinute de persoanele fizice);
- in cazul cladirilor nereevaluate cota de impozit este 5% (fata de 2% in cazul celor detinute de persoanele fizice).
Sursa: Portal Contabilitate
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Cum se stabileste din ianuarie 2016 impozitul pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor Cum se calculeaza impozitul si contributiile pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala in 2016 Ce microintreprinderi beneficiaza de cota redusa de impozitare in 2016Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii