Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Cum stie Fiscul ca n-ai depus Declaratia unica? Atentie la Ordinul ANAF nr. 2547/2019!


de Viorica Ghinea la 15 Oct. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum stie Fiscul ca n-ai depus Declaratia unica? Atentie la Ordinul ANAF nr. 2547/2019!
ANAF a elaborat o procedura care se aplica persoanelor fizice care nu si-au indeplinit obligatia declararii contributiei de asigurari sociale, respectiv a contributiei de asigurari sociale de sanatate, potrivit prevederilor Codului fiscal, incepand cu anul fiscal 2018.


Este vorba despre Ordinul ANAF nr. 2547/2019  care a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 800 din 02 octombrie 2019.  

Acest act normativ vizeaza persoanele fizice care au realizat venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, chirii, investitii si din alte surse, au depasit plafonul de venituri de 12 salarii minime brute pe economie, dar nu si-au indeplinit obligatiile declarative fata de stat.



Procedura se aplica persoanelor fizice care indeplinesc urmatoarele conditii cumulative:

a) au realizat venituri din activitati independente si/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale;
b) au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din veniturile prevazute la lit.a), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II (denumita in continuare declaratie unica estimativa);
c) nu si-au indeplinit obligatiile declarative privind contributia de asigurari sociale datorata pentru anul fiscal de impunere.


Sursele pe care le vor folosi inspectorii ANAF pentru a depista contribuabilii care nu au depus Declaratia unica sunt diverse:


a) formularul 256 ”Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice”, emis si comunicat contribuabililor;
b) formularul 112 ”Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, depus de platitorii de venituri;
c) formularul ”Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”, depus de contribuabili;
d) alte informatii existente in evidenta fiscala.


Din lista rezultata pentru impunerea din oficiu vor fi eliminate anumite categorii: persoanelor asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii sau persoanelor care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii si/sau ai sistemelor proprii de asigurari sociale.


Fiscul va trimite o notificare fiecarui contribuabil inscris in lista rezultata. In termen de 15 de zile de la data comunicarii notificarii, organul fiscal central competent elimina din lista, contribuabilii care, in urma notificarii, si-au indeplinit obligatiile declarative privind contributia de asigurari sociale prin depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, la organul fiscal central competent.


DE RETINUT!

In situatia in care contribuabilul nu se prezinta la audieri si nu isi indeplineste nici obligatia de a depune declaratia unica, organul fiscal procedeaza la impunerea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si de sanatate.
 


Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.43 din 21 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016