ANAF a lansat recent in dezbatere publica un proiect de ordin care propune noi reglementari pentru Declaratia 205, utilizata pentru raportarea impozitului retinut la sursa pe veniturile din chirii platite de catre entitati juridice si PFA-uri catre persoane fizice. Scopul acestui proiect este de a actualiza formularul 205, conform modificarilor aduse Codului Fiscal prin Ordonanta de Urgenta nr. 115/2023.
"Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.115/2023, au fost aduse modificari si completari Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal care au vizat, printre altele, reglementarea obligatiei de retinere la sursa a impozitului pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila.
Impozitul calculat si retinut se declara si se plateste pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Totodata, potrivit dispozitiilor art.132 alin.(2) din Codul fiscal, platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat (formular 205).
Avand in vedere modificarile legislative mentionate, se impune modificarea instructiunilor de completare a formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.179/2022, cu modificarile si completarile ulterioare.", este precizat in referatul de aprobare al proiectului de ordin.
Astfel, conform propunerilor din proiect, veniturile din chirii obtinute de persoane fizice de la persoane juridice sau entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila vor trebui sa fie raportate anual prin Declaratia 205. Aceasta masura completeaza obligatia existenta de a declara si plati lunar impozitul datorat,
prin Declaratia 100, care trebuie depusa pana pe 25 ale fiecarei luni, pentru luna anterioara.
"Pentru anul fiscal 2024, formularul 205 trebuie depus pana la
28 februarie 2025, termen care va permite companiilor si PFA-urilor sa raporteze toate impozitele retinute pe parcursul anului anterior.", a explicat Laura Profeanu, expert contabil, pentru
PortalCodulFiscal.ro.
Instructiunile privind completarea formularului 205
"1.La Capitolul I ”Depunerea declaratiei” punctul 1, dupa litera j) se introduce o noua litera, litera k) cu urmatorul cuprins:
„k) venituri din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila.”
2.Capitolul II ”Completarea declaratiei” se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
2.1.La punctul 7 ”Cap.III «Date privind natura veniturilor»", dupa subpunctul 7.7. se introduce un nou subpunct, subpunctul 7.8. cu urmatorul cuprins:
”7.8. Categoria ”Venituri din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila” se selecteaza in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, pentru care impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa de catre persoanele juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila.”
2.2.La punctul 8 ”Cap.IV «Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit, altele decat cele de la cap.V»" primul paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Pentru fiecare tip de venit platit se genereaza, in acelasi formular, cate un tabel, inscriindu-se datele corespunzatoare, pe beneficiari de venit. Capitolul se completeaza pentru tipurile de venituri prevazute la cap. I "Depunerea declaratiei" pct. 1 lit. b) - k) si pct. 3.”
Prevederile se aplica pentru declararea impozitului aferent veniturilor cu regim de retinere la sursa, precum si a castigurilor/pierderilor din investitii, realizate incepand cu 1 ianuarie 2024."
Atentie: Pentru a se aplica, proiectul de ordin trebuie aprobat de ANAF si publicat in Monitorul Oficial.
Foto: pixabay.com