Stiri si noutati pentru PFA - Persoana fizica autorizata Stiri si noutati pentru PFA - Persoana fizica autorizata
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton
Liderul informatiilor specializate din Romania
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU
un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail
pentru a primi Raportul Gratuit

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Stiri si noutati pentru PFA - Persoana fizica autorizata

Declaratia unica (Formular 212): Modificari importante pentru persoanele fizice


de Alina Ilie la 03 Feb. 2025
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia unica (Formular 212): Modificari importante pentru persoanele fizice
Prin O.P.A.N.A.F. nr. 7015/2024 a fost aprobat noul model, instructiunile de completare si de depunere in anul 2025 a formularului 212 "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice".


Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul 2024 au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal, informeaza D.G.R.F.P. Cluj-Napoca.

Declaratia unica 2025: Se elimina complet obligatia de a estima veniturile pentru anul in curs

Ca element de imbunatatire a noului formular 212, in anul 2025 s-a eliminat din Declaratia Unica estimarea veniturilor pentru anul in curs, ramanand Capitolul II din formular destinat doar unor categorii de persoane fizice care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2025 .

Declaratia se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate;

La stabilirea de catre persoanele fizice a bazei de calcul al CAS datorata pentru anul 2024 la veniturile din activitati independente si din drepturi de proprietate intelectuala, o
reprezinta venitul ales de contribuabil si nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime (12 X 3.300 lei = 39.600 lei, respectiv 24 salarii minime brute pe tara (24 X 3.300 lei = 79.200 lei).

Cota de contributie de asigurari sociale este 25% .

In cazul veniturilor din activitati independente, contributia de asigurari sociale de sanatate-CASS datorata pentru anul 2024 se stabileste la o baza anuala de calcul egala cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuala de venit, respectiv norma anuala de venit ajustata, dupa caz, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egala cu nivelul de 60 salarii minime brute pe tara ( in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice, Capitolul II (3.300 lei X 60 = 198.000 lei).

Baza anuala de calcul al CASS datorata pentru anul 2024, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din cele prevazute la art.155 alin.(1) lit.c)-h) din Codul fiscal (spre ex.venituri din drepturi de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, etc.) a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia consta in suma reprezentand plafonul minim de 6 (19.800 lei), 12 ( 39.600 lei) sau 24 salarii minime pe tara (79.200 lei ), in cazul in care venitul anual net /brut sau norma anuala de venit cumulat realizat este mai mare sau cel putin egal cu plafonul minim stabilit, potrivit legii;

Pentru anul fiscal 2024 la stabilirea plafonului minim anual se utilizeaza nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata de 3.300 lei .Cota de contributie de asigurari sociale de sanatate este de 10%.

Declaratia unica (Formular 212): Termenul limita de depunere

Data de 26 mai 2025 este termen limita pentru declararea venitului realizat in anul 2024, plata si stabilirea/definitivarea impozitului anual pe venit, a contributiilor sociale datorate aferente anului 2024.
Modelul declaratiei unice precum si instructiunile de completare ale acestea, aprobate prin O.P.A.N.A.F. nr.7015/2024 pot fi consultate accesand site-ul www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili/Declararea obligatiilor fiscale/Toate formularele cu explicatii , iar formatul pdf. inteligent poate fi descarcat din sectiunea Servicii online/Descarcare declaratii electronice.

Declaratia unica se depune electronic prin intermediul Spatiului privat Virtual, accesand sectiunea Depunere Declaratie Unica si alte formulare SPV-PF, disponibila pe prima pagina a site-ului www.anaf.ro, pe site-ul e-guvernare.ro cu semnatura electronica calificata ,precum si in format letric, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire.

Descarcati AICI Declaratia unica 2025 >>

Baza legala:
- Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu mdificarile si completarile ulterioare;
- Ordinul Presedintelui ANAF nr. 7015/2024 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 212 "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice"

Asigurati-va ca declaratia unica va fi completata corect! 

V-am pregatit un ghid practic care raspunde la absolut orice intrebare legata de Declaratia unica in 2025! Realizat de un reputat specialist (consultantul fiscal Vera Constantin), ghidul Declaratia Unica 2025. Impozit pe venit. Contributii CAS si CASS va ofera absolut toate informatiile necesare pentru a putea gestiona CORECT orice aspect legat de aceasta Declaratie:

- notiuni teoretice si legislative
- dificultati practice
- posibile greseli
- recomandari
- studii de caz
- exemple de completare pentru fiecare categorie de venit 


Nu uitati!
Completarea declaratiei unice fara un ajutor profesionist poate fi destul de dificila, in special in situatiile complexe, in care exista mai multe tipuri si surse de venit. In plus, si instructiunile de completare pot fi destul de greu de urmarit si chiar insuficiente pentru un contribuabil care nu are cunostinte solide de fiscalitate. Ghidul Declaratia unica in 2024 elimina complet toate dificultatile si neclaritatile!

...Click aici pentru Formularul de Comanda >>



 

Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016