Veniturile din drepturi de autor se impun prin retinere la sursa de catre platitorii de venit, impozitul fiind impozit final. Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (venit brut – cheltuiala forfetara de 40%) si se retine la sursa, de catre platitori, la momentul platii veniturilor.
Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final, se declara in formularul 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale”, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Contributii sociale in cazul drepturilor de autor
Persoanele fizice nu datoreaza CAS si CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala daca realizeaza venituri din salarii sau venituri din pensii.
Platitorul venitului nu retine contributii de asigurari sociale (CAS si CASS) daca beneficiarul venitului este pensionar sau salariat.
In cazul in care beneficiarul venitului nu este salariat sau pensionar, platitorul venitului are obligatia sa calculeze, sa retina, sa plateasca contributia de asigurari sociale si contributia la sistemul de sanatate in urmatoarele situatii:
– Este singurul platitor de venit, iar nivelul net estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare, in anul pentru care se datoreaza contributia. In acest caz se datoreaza CASS; Nu se datoreaza CASS.
– Nu este singurul platitor de venit, dar nivelul net estimat al acestor venituri pentru anul curent, este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia. Daca venitul realizat depaseste 12 salarii minime brute se datoreaza si CAS.
– In acest caz, beneficiarul realizeaza venituri din drepturi de autor din mai multe surse adica si la alti platitori, insa:
Fie veniturile realizate la alti platitori sunt mai mici de 6 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia;
o Fie veniturile realizate la alti platitori sunt cel putin egale cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia dar platitorul venitului este desemnat prin contractul de drepturi de autor platitor de contributii sociale (CASS la depasirea plafonului a 6 salarii, CAS la depasirea plafonului a 12 salarii).
Reamintim ca baza de calcul a contributiilor sociale a fost modificata prin Ordonanta de urgenta nr 16 din 15 iulie 2022, care introduce mai multe plafoane la care raportam venitul realizat pentru a stabili contributiile datorate. Astfel, avem:
-plafonul de 6 salarii = 18.000 lei – plafon nou pentru CASS valabil din 2023
-plafonul de 12 salarii = 36.000 lei – plafon curent pentru CAS si CASS valabil din 2018 pana in prezent
-plafonul de 24 salarii = 72.000 lei – plafon nou pentru CAS si CASS valabil din 2023
La baza de calcul a CAS, se aplica procentul de contributie de 25% si se obtine contributia anuala datorata pentru 2023. Astfel, CAS datorat:
36.000 lei x 25% = 9.000 lei, valoarea minima a contributiei sociale datorata pentru 2023, daca venitul realizat depaseste 12 salarii minime brute;
72.000 lei x 25% = 18.000 lei, valoarea minima a contributiei sociale datorata pentru 2023, daca venitul realizat depaseste 24 salarii minime brute.
In cazurile in care platitorul venitului are obligatia platii contributiilor sociale conform celor mai sus expuse, acesta declara contributiile sociale in declaratia 112.
In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii contributiei prin retinere la sursa, precum si venitul ales pentru care datoreaza contributia, in anul in curs.
Asadar, pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala (DPI) nu datoreaza CAS, CASS, indiferent de numarul contractelor DPI, daca contribuabilul:
– Obtine venituri din salarii si DPI
– Obtine venituri din pensii si DPI
Continutul a fost preluat din ghidul "Declaratia unica in 2023", care va ofera absolut toate informatiile necesare pentru a putea gestiona CORECT orice aspect legat de aceasta Declaratie.
Subiectul declaratiei unice este unul sensibil si care ridica numeroase semne de intrebare de natura practica. Asigurati-va ca aveti in avans toate raspunsurile necesare si ca scapati astfel de neclaritati, decizii incorecte, pierderi de timp si stres! Comandati chiar acum lucrarea Declaratia unica in 2023!