Analizam cazul unei PFA care a fost infiintata spre finalul lunii septembrie 2022. Aceasta nu obtine venituri din alte surse.
Este necesar sa depuna declaratia unica in termen de 30 zile? Ce trebuie sa stiu despre contributiile sociale? Estimeaza ca voi realiza in acest an un venit de 8.000 lei.
Declaratia unica la infiintarea PFA: raspunsul specialistului
Pentru inregistrarea fiscala, realizata in conformitate cu prevederile art. 82 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, in termen de 30 de zile de la primirea certificatului de inregistrare de la Registrul Comertului, PFA depune formularul 212 Declaratie Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin care opteaza pentru impunerea veniturilor in sistem real si prin care estimeaza veniturile si cheltuielile ce se vor realiza pentru anul fiscal 2022.
Apoi, anual trebuie depusa Declaratia unica finala, pana la pana la data 25 mai a anului urmator, aferenta anului precedent, cu veniturile incasate efectiv si platile realizate in vederea desfasurarii activitatii. Adica, pentru anul 2022, Declaratia unica finala (cu veniturile realizate si platile realizate) se depune pana la 25 mai 2023.
Veniturile din activitati independende sunt supuse impozitului pe venit si fac obiectul declaratiei unice. Sunt aplicabile normele fiscale prevazute de art. 61 lit. a) si art. 67 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:
Pentru veniturile obtinute de catre persoana fizica autorizata din Romania, asa cum este metionat si in descrierea intrebarii, cota de impozit este in procent de 10% calculata asupra venitului impozabil, conform normelor regasite la art. 64 alin. (1) lit. a) si art. 68 alin. (1) din Codul fiscal:
ART. 64. (1) Cota de impozit este de 10% si se aplica asupra venitului impozabil corespunzator fiecarei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului pe veniturile din:
a) activitati independente;
Referitor la CAS, art. 151 alin. (10) si (13) din Legea nr. 227/2015 privins Codul fiscal, (10) Contribuabilii care in cursul anului fiscal incep sa desfasoare o activitate independenta si/sau sa realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuala, iar venitul net, anual, cumulat, din una sau mai multe surse de venituri, estimat a se realiza in anul in curs este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligati sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului si sa declare venitul ales pentru care datoreaza contributia. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la data depunerii declaratiei. Fac exceptie contribuabilii pentru care platitorii de venit au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale. si
(13) Recalcularea contributiei se efectueaza, dupa cum urmeaza:
a) modificarea plafonului anual prevazut la art. 148 alin. (2) corespunzator numarului de luni de activitate;
b) incadrarea venitului net realizat pe perioada de activitate in plafonul prevazut la art. 148 alin. (2) recalculat potrivit lit. a);
c) rectificarea venitului ales care nu poate fi mai mic decat plafonul prevazut la lit. a);
d) determinarea contributiei datorata recalculata prin aplicarea cotei prevazuta la art. 138 asupra venitului ales prevazut la lit. c).
Asadar, contributia de asigurari sociale se va calcula astfel:
Plafonul minim lunar in functie de care se stabileste obligatia platii CAS este de 30.600 lei (2.550 lei x 12 luni).
a) stabilirea plafonului anual prevazut la art. 148 alin. (2) din Codul fiscal, corespunzator numarului de luni de activitate: ex. 30.600/ 12 luni x 3 luni de activitate = 7.650 lei
b) incadrarea venitului net estimat pentru lunile de activitate pana la sfarsitul anului in plafonul stabilit la lit. a):
In cazul in care venitul net (venituri minus cheltuieli) depaseste plafonul recalculat in suma de 7650 lei persoana fizica datoreaza contributia de asigurari sociale (CAS), altfel nu datoareaza aceasta contributie.
Referitor la CASS, potrivit art. 174 alin. (10) din acelasi act normativ, (10) Persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal sa realizeze venituri, din cele prevazute la art. 155 lit. b) - h), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care impozitul se retine la sursa, estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, sunt obligate sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse si/sau alte categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.
Asadar, doar in cazul in care se estimeaza sau se realizeaza un venit net mai mare de 30.600 lei, persona fizica este obligata sa plateasca CASS aferent anului 2022.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este sub plafonul minim de 12 salarii minime brute pe tara pot opta pentru plata contributiei de asigurari de sanatate prin completarea declaratiei unice la o baza de calcul reprezentand valoarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara (2550*6 = 15.300 lei). Cota de contributie este de 10%, adica 15.300*10%= 1.530 lei.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Bajan Camelia, expert contabil, expert judiciar, practician in insolventa.