Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Detasarea salariatilor si deducerea cheltuielilor pentru PFA


de Victor Achim la 27 Mai. 2015
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Detasarea salariatilor si deducerea cheltuielilor pentru PFA
Detasarea salariatilor este posibilia si in cazul unei PFA. Conform legislatiei in vigoare, un PFA poate detasa salariati pe baza unei decizii de detasare, care va cuprinde datele de identificare ale salariatului si ale angajatorului, obiectul detasarii, locul detasarii, durata acesteia si alte prevederi specifice, conform art. 45 din Codul Muncii.


Ca si in cazul societatilor comerciale sau al unei institutii publice, si in cazul unui PFA detasarea presupune schimbarea temporara a locului de munca. Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult 12 luni calendaristice si se va realiza din dispozitia angajatorului, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.

Atentie! Perioada de detasare poate fi prelungita pentru motive  obiective care impun prezenta salariatului la angajatorul la locul in care a fost dispusa detasarea, cu acordul ambelor parti, din sase in sase luni.

Pentru a putea fi deduse cheltuielile alocate detasarii trebuie sa fie efectuate pentru salariati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, reprezentand indemnizatiile platite acestora, precum si cheltuielile de transport si cazare, conform art. 48 alin. (4) din Codul fiscal astfel cum a fost modificat prin Legea 168/2013.

La nivelul salariatului, indemnizatia primita pe perioada delegarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, precum si orice alte sume de aceeasi natura, reprezinta venit asimilat salariilor carora i se aplica regulile de impunere proprii veniturilor din salarii potrivit art. 55 alin. (2) lit. i) din Codul fiscal, fiind supusa asadar impozitului pe salarii pentru partea care depaseste 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.

De asemenea, conform prevederilor alin. (6) al art. 55 din Codul fiscal, pentru indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura impozabile primite pe perioada delegarii, in alta localitate, in Romania si in strainatate, impozitul se calculeaza si se retine la fiecare plata de catre angajator, iar virarea impozitului la bugetul de stat se efectueaza potrivit prevederilor art. 58 din Codul fiscal.



Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016