Detasarea salariatilor este posibilia si in cazul unei PFA. Conform legislatiei in vigoare, un PFA poate detasa salariati pe baza unei decizii de detasare, care va cuprinde datele de identificare ale salariatului si ale angajatorului, obiectul detasarii, locul detasarii, durata acesteia si alte prevederi specifice, conform art. 45 din Codul Muncii.
Ca si in cazul societatilor comerciale sau al unei institutii publice, si in cazul unui PFA detasarea presupune schimbarea temporara a locului de munca. Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult 12 luni calendaristice si se va realiza din dispozitia angajatorului, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.
Atentie! Perioada de detasare poate fi prelungita pentru motive obiective care impun prezenta salariatului la angajatorul la locul in care a fost dispusa detasarea, cu acordul ambelor parti, din sase in sase luni.
Pentru a putea fi deduse cheltuielile alocate detasarii trebuie sa fie efectuate pentru salariati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, reprezentand indemnizatiile platite acestora, precum si cheltuielile de transport si cazare, conform
art. 48 alin. (4) din Codul fiscal astfel cum a fost modificat prin Legea 168/2013.
La nivelul salariatului, indemnizatia primita pe perioada delegarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, precum si orice alte sume de aceeasi natura, reprezinta venit asimilat salariilor carora i se aplica regulile de impunere proprii veniturilor din salarii potrivit art. 55 alin. (2) lit. i) din Codul fiscal, fiind supusa asadar impozitului pe salarii pentru partea care depaseste 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.
De asemenea, conform prevederilor alin. (6) al art. 55 din Codul fiscal, pentru indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura impozabile primite pe perioada delegarii, in alta localitate, in Romania si in strainatate, impozitul se calculeaza si se retine la fiecare plata de catre angajator, iar virarea impozitului la bugetul de stat se efectueaza potrivit prevederilor art. 58 din Codul fiscal.