Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Determinarea venitului net anual impozabil. Care este termenul de depunere a declaratiilor 204 si 223?


de Viorica Ghinea la 08 Feb. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Determinarea venitului net anual impozabil. Care este termenul de depunere a declaratiilor 204 si 223?
Vom dezvolta in materialul de astazi determinarea venitului net anual impozabil pentru anul 2018. PFA-urile vor putea deduce contributia de asigurari sociale (CAS) datorata, potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii, si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)? Expertul ne va ajuta sa aflam care este termenul de depunere a declaratiilor 204 si 223 in acest an.


Iata raspunsul specialistului!


Incepand cu anul 2018, articolele prin care deducerea acestor contributii  era acordata de  catre organul fiscal, art. 68 alin. (5)  lit. l) si art. 75, au fost abrogate.

Potrivit prevederilor art. 68 alin. (3)  lit. k) din Codul fiscal, au deductibilitate limitata cheltuielile reprezentand contributii sociale obligatorii datorate in calitate de angajatori, potrivit titlului V;

La art.118 alin (2) din Codul fiscal, se mentioneaza ca pentru veniturile prevazute la art. 61 lit. a) ( venituri din activitati independente) la determinarea venitului net anual impozabil, contribuabilul stabileste:

a) venitul net anual recalculat/pierderea neta recalculata pe fiecare sursa din categoriile de venituri prevazute, prin deducerea din venitul net anual, determinat in sistem real, a pierderilor fiscale reportate;

b) venitul net anual impozabil care se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale recalculate prevazute la lit. a), din care se deduce contributia de asigurari sociale datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii.

Astfel,la determinarea venitului net anual impozabil pentru anul 2018, prin declaratie,PFA va deduce doar contributia de asigurari sociale datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii Nu si contributia de asigurari sociale de sanatate, intrucat contributiile de asigurari sociale de sanatate nu mai reprezinta cheltueili deductibile la determinarea venitului net din activitati independente avand in vedere noile prevederi privind obligatia platii acestei contributii, in functie de veniturile realizate din grupa de venituri mentionata la art.155 alin. (1) lit. b)-h) din Codul fiscal si nu doar pentru veniturile din activitati independente.

Potrivit prevederilor din Instructiunile de completare a formularului 204 "Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale", aprobate prin OPANAF 97/2019, termenul de depunere:

a) pana la data de 15 februarie a anului urmator celui de raportare, in cazul veniturilor de la pct. 1, lit. a)-e).

b) pana la data de 15 februarie inclusiv a anului fiscal in curs, in cazul veniturilor prevazute la pct. 1 lit. f)  (activitati agricole, pentru care venitul anual se stabileste pe baza de norme de venit).


Declaratia se depune direct la registratura organului fiscal sau prin posta, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, dar si prin mijloace electronice de transmitere la distanta (prin accesarea serviciului „Spatiul privat virtual”, denumit in continuare SPV).


Formularul 223 "Declaratie privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica si pentru entitatile supuse regimului transparentei fiscale" se depune la organul fiscal central competent, odata cu declaratia privind venitul realizat, in cazul asocierilor care, in anul anterior, au realizat pierderi si al celor care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si al celor care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior.





Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.


Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.25 din 10 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016