de Viorica Ghinea la 08 Feb. 2019
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Iata raspunsul specialistului!
Incepand cu anul 2018, articolele prin care deducerea acestor contributii era acordata de catre organul fiscal, art. 68 alin. (5) lit. l) si art. 75, au fost abrogate.
Potrivit prevederilor art. 68 alin. (3) lit. k) din Codul fiscal, au deductibilitate limitata cheltuielile reprezentand contributii sociale obligatorii datorate in calitate de angajatori, potrivit titlului V;
La art.118 alin (2) din Codul fiscal, se mentioneaza ca pentru veniturile prevazute la art. 61 lit. a) ( venituri din activitati independente) la determinarea venitului net anual impozabil, contribuabilul stabileste:
a) venitul net anual recalculat/pierderea neta recalculata pe fiecare sursa din categoriile de venituri prevazute, prin deducerea din venitul net anual, determinat in sistem real, a pierderilor fiscale reportate;
b) venitul net anual impozabil care se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale recalculate prevazute la lit. a), din care se deduce contributia de asigurari sociale datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii.
Astfel,la determinarea venitului net anual impozabil pentru anul 2018, prin declaratie,PFA va deduce doar contributia de asigurari sociale datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii Nu si contributia de asigurari sociale de sanatate, intrucat contributiile de asigurari sociale de sanatate nu mai reprezinta cheltueili deductibile la determinarea venitului net din activitati independente avand in vedere noile prevederi privind obligatia platii acestei contributii, in functie de veniturile realizate din grupa de venituri mentionata la art.155 alin. (1) lit. b)-h) din Codul fiscal si nu doar pentru veniturile din activitati independente.
Potrivit prevederilor din Instructiunile de completare a formularului 204 "Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale", aprobate prin OPANAF 97/2019, termenul de depunere:
a) pana la data de 15 februarie a anului urmator celui de raportare, in cazul veniturilor de la pct. 1, lit. a)-e).
b) pana la data de 15 februarie inclusiv a anului fiscal in curs, in cazul veniturilor prevazute la pct. 1 lit. f) (activitati agricole, pentru care venitul anual se stabileste pe baza de norme de venit).
Declaratia se depune direct la registratura organului fiscal sau prin posta, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, dar si prin mijloace electronice de transmitere la distanta (prin accesarea serviciului „Spatiul privat virtual”, denumit in continuare SPV).
Formularul 223 "Declaratie privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica si pentru entitatile supuse regimului transparentei fiscale" se depune la organul fiscal central competent, odata cu declaratia privind venitul realizat, in cazul asocierilor care, in anul anterior, au realizat pierderi si al celor care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si al celor care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Activitati agricole, silvicultura si piscicultura: totul despre declararea si impozitarea veniturilor ANAF raspunde: cum depunem declaratia anuala de venit Declaratia 204. In ce situatie trebuie depusa de PFA-uri? Termen-limita pentru D 204. Cine depune formularul?Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii