Esalonarea la plata este reglementata de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, in special prin articolele 184-192, si permite contribuabililor sa achite datoriile fiscale restante in rate, conform unui grafic stabilit de autoritatile fiscale.
1. Obligatiile fiscale care pot fi esalonate la plata
- Conform art. 184 din Codul de procedura fiscala, se poate solicita esalonarea pentru obligatiile fiscale restante, cu exceptia urmatoarelor:
- Obligatiile fiscale in suma totala mai mica de: 500 lei – pentru persoane fizice, 2.000 lei – pentru asocieri fara personalitate juridica si 5.000 lei – pentru persoane juridice;
- Obligatiile rezultate din ajutoare de stat care trebuie recuperate conform deciziilor emise de autoritatile competente (art. 184, alin. 6, lit. e);
- Obligatiile fiscale stabilite de alte autoritati si transmise ANAF spre recuperare;
- Obligatiile fiscale admise la masa credala in cazul insolventei
- Obligatiile fiscale care reprezinta accize (art. 184, alin. 6, lit. f).
2. Perioadele de esalonare si conditiile
a) Perioada maxima de esalonare
Conform art. 185 din Codul de procedura fiscala:
--> 5 ani – termen maxim de esalonare pentru contribuabili care constituie garantii suficiente;
--> 6 luni – pentru contribuabili care nu pot constitui garantii suficiente;
b) Conditiile de acordare a esalonarii (conform art. 186)
Pentru a beneficia de esalonarea la plata, contribuabilul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- Sa aiba dificultati financiare temporare – sa dovedeasca lipsa temporara de disponibilitati banesti, dar capacitatea de plata pe perioada esalonarii;
- Sa constituie garantii – conform prevederilor legale (in functie de suma datorata si de tipul contribuabilului);
- Sa nu fie in procedura insolventei sau dizolvare;
- Sa aiba depuse toate declaratiile fiscale – la data eliberarii certificatului de atestare fiscala (art. 186, alin. 1);
- Sa nu fi fost anterior retrasa o esalonare din culpa debitorului;
3. Procedura de solicitare a esalonarii
Contribuabilul trebuie sa depuna o cerere de esalonare la organul fiscal competent, insotita de documentele justificative necesare.
Pe perioada esalonarii, se calculeaza dobanzi pentru sumele ramase de plata, conform nivelului stabilit de Codul de procedura fiscala (art. 192).
Astfel, esalonarea la plata este un mecanism legal care permite achitarea datoriilor fiscale in rate, cu o perioada maxima de 5 ani (sau 6 luni in anumite cazuri), dar numai daca sunt indeplinite conditiile legale stabilite prin Codul de procedura fiscala (art. 184-192).
Informatii oferite in luna aprilie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.