Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Exemple de calcul CASS platit de persoanele care nu obtin venituri


de Victor Achim la 14 Nov. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Exemple de calcul CASS platit de persoanele care nu obtin venituri
Odata cu OPANAF 2731/2016, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 845/25.10.2016. se aproba Procedura de declarare si stabilire a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care nu realizeaza venituri sau alte categorii de persoane prevazute la art. 180 din Codul fiscal, precum si pentru aprobarea unor formulare.


Aceasta procedura se aplica persoanelor fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 din Codul fiscal (venituri din: salarii, pensii, activitati independente, din asocierea cu o persoana juridica, inchirieri, investitii, activitati agricole, alte surse, indemnizatii de somaj, indemnizatii pentru cresterea copilului, ajutor social, indemnizatie incapacitate temporara de munca) sau care realizeaza venituri lunare exclusiv din investitii si/sau alte surse ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse, prevazute la art. 180 alin. (1) din Codul fiscal.
 

Persoanele fizice care nu realizeaza venituri sau alte categorii de persoane prevazute la art. 180 din Codul fiscal datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate astfel:
 

a) lunar, prin aplicarea cotei individuale de contributie (5,5%) asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului de baza minim brut pe tara (1250 lei), si au obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate pe o perioada de cel putin 12 luni consecutive, incepand cu luna in care se depune declaratia 604 (5,5% x 1250 lei = 68,75 lei/luna x 12 luni = 825 lei/an) ; sau
 

b) la data la care acceseaza serviciile acordate de sistemul public de asigurari sociale de sanatate potrivit legii, prin depunerea declaratiei 604, aplicand cota individuala de contributie (5,5%) asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul de baza minim brut pe tara (5,5% x 1250 lei = 68,75 lei/luna x 7 luni = 481, 25 lei).

In declaratie, persoana fizica care nu realizeaza venituri sau alte categorii de persoane prevazute la art. 180 din Codul fiscal trebuie sa opteze, in mod obligatoriu, pentru una din cele doua modalitati de stabilire a contributiei de asigurari sociale de sanatate.
 

Persoanele fizice care nu realizeaza venituri sau alte categorii de persoane prevazute la art. 180 din Codul fiscal care au optat pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 180 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal platesc contributia de asigurari sociale de sanatate lunar, pana la data de 25 inclusiv a fiecarei luni, incepand cu luna urmatoare depunerii declaratiei.
 

Persoanele fizice care nu realizeaza venituri sau alte categorii de persoane prevazute la art. 180 din Codul fiscal care au optat pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 180 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal platesc contributia de asigurari sociale de sanatate la data depunerii declaratiei.
 

Incetarea platii contributiei de asigurari sociale de sanatate
 

Persoanele fizice care nu realizeaza venituri sau alte categorii de persoane prevazute la art. 180 din Codul fiscal, care au optat pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 180 alin. (1) lit. a) si care incep sa realizeze venituri de natura celor prevazute la art. 155 din Codul fiscal sau care se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate ori pentru care plata contributiei este suportata din alte surse, depun, la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care a intervenit evenimentul, formularul 605 “ Cerere de stopare a obligatiilor de plata reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care nu realizeaza venituri sau alte categorii de persoane prevazute la art. 180 din Codul fiscal". Cererea (se completeaza in doua exemplare, din care originalul se depune la organul fiscal competent) se depune insotita de documente care dovedesc incetarea obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 180 alin. (1) lit. (a) din Codul fiscal.
 

Sursa: ANAF Galati


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016