Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Facilitati fiscale pentru PFA-urile care fac donatii persoanelor afectate de razboiul din Ucraina


de Viorica Ghinea la 10 Mar. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facilitati fiscale pentru PFA-urile care fac donatii persoanelor afectate de razboiul din Ucraina
Pentru a incuraja donatiile pentru refugiatii din Ucraina, Guvernul a luat recent mai multe masuri. Facilitatile fiscale sunt oferite atat firmelor platitoare de impozit pe profit si impozit micro, cat si PFA-urilor, dupa cum prevede OUG 20/2022. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 231 din 08 martie 2022.


Posibilitatea de acordare donatii in sprijinul cetatenilor straini sau apatrizilor aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina
 
3.1 Persoanele fizice si persoanele juridice, cu exceptia institutiilor si autoritatilor publice, pot dona sume de bani care se colecteaza de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta intr-un cont distinct de disponibil in lei deschis la Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti, pentru acordarea de sprijin si asistenta umanitara cetatenilor straini sau apatrizilor aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina.
 
3.2 Campania de donare de sume potrivit prevederilor de mai sus se desfasoara de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta pana la data de 31 decembrie 2022.
 
4. Facilitati fiscale pentru donatiile acordate conform pct. 3
 
4.1 Prin derogare de la prevederile art. 25 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilii potrivit titlului II "Impozitul pe profit" din acelasi act normativ deduc la calculul rezultatului fiscal sumele reprezentand donatiile in bani acordate potrivit prevederilor pct 3.
 
4.2 Prin derogare de la prevederile art. 53 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele juridice - contribuabili potrivit titlului III "Impozitul pe veniturile microintreprinderilor" din acelasi act normativ scad din baza impozabila sumele reprezentand donatiile in bani acordate potrivit prevederilor pct 3.
 
4.3 Prin derogare de la prevederile art. 68 alin. (4) si alin. (7) lit. e) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice care determina venitul net anual, in sistem real, pe baza datelor din contabilitate pot deduce cheltuielile reprezentand donatiile in bani acordate potrivit prevederilor pct 3. 
 
Procedura de deschidere a contului pentru donatii
 
5.1  Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta solicita deschiderea contului 50.07.03 "Disponibil din donatii aferente ajutoarelor umanitare pentru Ucraina" la Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti si poate deschide conturi in lei si valuta la orice institutie de credit, care se vor comunica public pe pagina proprie de internet, a Ministerului Afacerilor Interne si pe pagina Guvernului Romaniei, precum si pe alte cai mediatice.
 
5.2 Contul distinct de disponibil in lei deschis la Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti nu este purtator de dobanda si nu este supus executarii silite.
 
5.3 In contul distinct de disponibil in lei deschis la Trezoreria Statului potrivit pct 5.1 persoanele juridice si persoanele fizice pot achita sume prin virament bancar, precum si online prin intermediul "Sistemului national electronic de plata" - SNEP, dezvoltat, implementat, administrat si operat de Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, disponibil la adresa www.ghiseul.ro, prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit.
 
6. Facilitati fiscale pentru cheltuielile cu bunurile acordate si serviciile prestate, destinate persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina
 
6.1  Prin derogare de la prevederile art. 25 si 56 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru cheltuielile cu bunurile acordate si serviciile prestate, destinate persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina, se aplica urmatoarele reguli fiscale, dupa caz:
 
a) pentru platitorii de impozit pe profit se aplica urmatoarele reguli:
 
1. deducere limitata la calculul rezultatului fiscal; contribuabilii care efectueaza aceste cheltuieli le insumeaza cu cheltuielile sociale prevazute la art. 25 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si le deduc in limita cotei de pana la 5% aplicate asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii;
2. nededucere la calculul rezultatului fiscal; contribuabilii care efectueaza aceste cheltuieli le insumeaza cu cele prevazute la art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si scad valoarea insumata a acestora din impozitul pe profit datorat, in limita prevazuta la art. 25 alin. (4) lit. i) din acelasi act normativ;
 
b) pentru platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor, aceste cheltuieli se insumeaza cu cele prevazute la art. 56 alin. (11) din Legea nr. 227/2015 (sponsorizari si burse private) , si valoarea insumata a acestora se scade din impozitul datorat, in limita prevazuta la art. 56 alin. (11) din acelasi act normativ.
 
6.2  Prin derogare de la prevederile art. 68 alin. (4) si alin. (7) lit. e) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul persoanelor fizice care determina venitul net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, sunt cheltuieli deductibile bunurile si/sau serviciile acordate gratuit ca ajutoare umanitare, destinate persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina, cu conditia incadrarii acestora in aceleasi limite cu cele prevazute la art. 68 alin. (5) lit. a) si c) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz.
 
6.3 Bunurile si/sau serviciile prevazute la pct 6.1 si 6.2 sunt destinate persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina si sunt acordate sau prestate in baza solicitarii Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, fiind distribuite direct de catre acesta sau prin intermediul organizatiilor neguvernamentale care si-au exprimat intentia, pe baza documentelor de predare-primire a bunurilor/prestare a serviciilor.
 
6.4  Prevederile pct 6 se aplica pana la data de 31 decembrie 2022 inclusiv, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta. 
 

Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016