Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Factura emisa cu o data gresita, transmisa deja destinatarului: care este procedura de corectare?


de Redactia PortalPFA la 07 Aug. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Factura emisa cu o data gresita, transmisa deja destinatarului: care este procedura de corectare?
Urmatorul studiu de caz analizeaza situatia in care o companie a emis si a transmis o factura cu o data gresita. Veti afla de la specialistul nostru care este procedura de corectare in conformitate cu reglementarile fiscale in vigoare. 


Intrebare: "Daca am emis o factura cu data anterioarei lunii in care suntem si am urcat o in SPV - transmisa ANAF, cum se poate corecta? Este gresita data facturii."

In cazul in care ati emis o factura cu o data gresita si aceasta a fost deja transmisa destinatarului prin sistemul RO e-Factura, trebuie sa urmati procedura de corectare, conform Art. 330 din Codul fiscal:

- fie emiteti o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte;

- fie emiteti o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate.

Pentru ambele optiuni, trebuie sa asigurati ca facturile corectate sau noile facturi sunt transmise in sistemul RO e-Factura, conform Ordinului nr. 1366/2021 si specificatiilor RO_CIUS, utilizand codul 384 (Factura corectata).

Atentie! Este important sa comunicati cu beneficiarul pentru a-l pune la curent cu corectia, astfel incat sa inregistreze modificarile in propriile sale documente contabile.

Temei legal

Ordonanta de urgenta nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura

Art. 4. -
(10) Corectia facturii electronice comunicata destinatarului in sistemul RO e-Factura se efectueaza conform art. 330 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Factura electronica corectata se transmite in cadrul aceluiasi sistem national privind factura electronica RO e-Factura.

Ordinul nr. 1366/2021 pentru aprobarea Specificatiilor tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice - RO_CIUS - si a regulilor operationale specifice aplicabile la nivel national

ARTICOLUL 3 Reguli aditionale impuse de specificatia tehnica si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice - RO_CIUS

(2) Regulile aditionale impuse de specificatia tehnica si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice RO_CIUS sunt prevazute in tabelul de mai jos.
Cod tip factura (BT-3) trebuie sa fie unul dintre urmatoarele coduri din lista de coduri UNTDID 1001: 380 (Factura), 389 (Autofactura), 384 (Factura corectata), 381 (Nota de creditare), 751 (Factura - informatii in scopuri contabile)

Codul fiscal

Dispozitii comune
Art. 330. - Corectarea facturilor

(1) Corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se efectueaza astfel:
a) in cazul in care factura nu a fost transmisa catre beneficiar, aceasta se anuleaza si se emite o noua factura;
b) in cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate.


Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.75 din 6 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016