Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Facturarea electronica, obligatorie pentru toate firmele de la 1 ianuarie 2024


de Alina Ilie la 03 Iul. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facturarea electronica, obligatorie pentru toate firmele de la 1 ianuarie 2024
Printr-o scrisoare transmisa Comisiei Europene la 14 ianuarie 2022, Romania a solicitat autorizatia de a introduce o masura speciala de derogare de la articolele 178, 218 si 232 din Directiva 2006/112/CE, in vederea instituirii facturarii electronice obligatorii pentru toate tranzactiile efectuate intre persoanele impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei. Autorizatia a fost solicitata pentru perioada cuprinsa intre 1 iulie 2022 si 31 decembrie 2025.


Ulterior, printr-o alta scrisoarea inregistrata la Comisie la 30 septembrie 2022, Romania a informat ca derogarea solicitata de la articolul 178 din Directiva 2006/112/CE nu mai este necesara. In plus, Romania a solicitat ca autorizatia sa fie acordata pentru perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2024 si 31 decembrie 2026, in locul perioadei solicitate initial.
 
In acest context, Comisia Europeana a emis recent propunerea de derogare in vederea aplicarii facturarii electronice incepand cu 1 ianuarie 2024 pentru toate tipurile de tranzactii realizate intre firmele din Romania. Sistemul ramane optional pentru nerezidenti.
 
In prezent, operatorii economici au optiunea de a transmite facturi electronice prin intermediul acestui sistem, atat in cazul relatiilor B2G, cat si in cel al relatiilor B2B. De la inceputul anului viitor, e-factura va deveni obligatorie pentru toate tranzactiile.
 
Asa cum se arata in proiectul de decizie, principalele obiective vizate de punerea in aplicare a sistemului obligatoriu de facturare electronica sunt combaterea fraudei si a evaziunii fiscale, eficientizarea colectarii, in special in domeniul TVA, imbunatatirea competitivitatii operatorilor economici si reducerea costurilor administrative atat pentru contribuabili, cat si pentru administratia fiscala.
 
Informatiile cuprinse in facturi vor fi raportate administratiei fiscale, care va obtine, prin urmare, aceste date in timp real. Acest lucru ii va permite administratiei fiscale sa efectueze in timp util o verificare automata a coerentei dintre TVA-ul declarat si platit si facturile emise si primite. Aceasta posibilitate va ajuta Romania sa sporeasca eficienta si eficacitatea combaterii fraudei si evaziunii in domeniul TVA.
 
In acest sens, Romania a inregistrat in mod constant, in ultimii ani, un deficit ridicat de incasare a TVA. Cel mai recent raport publicat de Comisia Europeana arata ca deficitul de incasare a TVA este de 35,7 % pentru 2020. Potrivit Romaniei, aceasta situatie indica o problema structurala, pentru care va fi necesara atat adoptarea unor masuri urgente si sustinute, cat si punerea in aplicare a reformelor necesare.
 
Introducerea facturarii electronice obligatorii si raportarea datelor cuprinse in facturi vor conduce la un nivel mai ridicat de conformitate a contribuabililor, precum si la un efect disuasiv in ceea ce priveste tentativele de frauda. Sistemul avut in vedere va permite, de exemplu, ca participantii la „fraudele carusel” sa fie vizibili pentru administratia fiscala inca de la inceput. In prezent, participantii la fraudele carusel sunt greu de identificat deoarece nu depun declaratii privind TVA si/sau alte declaratii. Introducerea facturarii electronice generalizate va fi un instrument puternic pentru urmarirea in timp real a lantului fraudulos, care le va permite autoritatilor fiscale sa ia masuri imediate pentru a identifica si pentru a stopa participarea comerciantilor la aceste fraude.
 
Beneficiile facturarii electronice pentru persoanele impozabile
 
Introducerea facturarii electronice obligatorii pentru tranzactiile dintre persoanele impozabile va aduce, de asemenea, beneficii operatorilor economici prin digitalizare si reducerea sarcinii administrative, asigurand, in acelasi timp, un mediu concurential echitabil intre intreprinderi. Unele dintre beneficiile punerii in aplicare a facturarii electronice pentru operatorii economici sunt platile mai rapide, economiile legate de costurile de transmitere, prelucrarea rapida si ieftina a datelor cuprinse in facturi si reducerea costurilor de arhivare.
 
Certificat digital calificat
 
Pentru a transmite facturile prin sistemul RO e-Factura, atat in cazul relatiei B2G, cat si in cel al relatiei B2B, persoanele impozabile trebuie sa se autentifice prin utilizarea unui certificat digital calificat. Acest certificat este utilizat si pentru depunerea diferitelor declaratii fiscale.
 
Sistemul RO e-Factura va sta la baza punerii in aplicare a sistemului obligatoriu de facturare electronica pentru tranzactiile dintre persoanele impozabile.
 
Atentie! In cazul in care Romania ar dori sa prelungeasca masura de derogare, cererea de prelungire trebuie sa fie insotita de un raport cu privire la functionarea masurii. Acest raport ar trebui sa contina o evaluare a masurii din perspectiva eficientei sale pentru lupta impotriva fraudei si a evaziunii fiscale in domeniul TVA si pentru simplificarea colectarii impozitelor. Raportul ar mai trebui sa includa o evaluare a impactului masurii asupra persoanelor impozabile, in special in ceea ce priveste cresterea, pentru acestea, a sarcinilor administrative si a costurilor de conformare fiscala.
 
Se propune autorizarea derogarii incepand de la 1 ianuarie 2024 pana la 31 decembrie 2026 sau pana la data la care statele membre au obligatia de a aplica toate dispozitiile nationale pe care trebuie sa le adopte in cazul in care se adopta o directiva de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste normele in materie de TVA pentru era digitala, in special a articolelor 218 si 232 din directiva respectiva, in functie de data care survine mai intai.
 
In concluzie, facturarea electronica obligatorie va atrage dupa sine o serie de schimbari pentru persoanele impozitabile. Cu toate acestea, contribuabilii sunt deja familiarizati in Romania cu digitalizarea relatiilor lor cu administratia fiscala. Depunerea declaratiilor privind TVA si a altor declaratii fiscale se efectueaza prin mijloace electronice, prin intermediul unui serviciu furnizat in mod gratuit de catre administratia fiscala. Pentru a utiliza aceasta metoda de declarare, contribuabilii au o semnatura electronica calificata obtinuta prin intermediul unui certificat digital.
 
De asemenea, derogarea este limitata in timp, iar in cazul in care Romania doreste sa prelungeasca masura de derogare trebuie intocmit un raport privind functionarea si eficacitatea acesteia.
 
Punerea in aplicare a facturarii electronice va permite plati mai rapide, economii legate de costurile de transmitere, prelucrarea rapida si ieftina a datelor cuprinse in facturi si reducerea costurilor de arhivare. In plus, introducerea sistemului obligatoriu de facturare electronica va conduce la eliminarea obligatiei actuale de raportare a informatiilor privind livrarile interne.
 
Proiectul de decizie urmeaza sa fie oficializat in perioada urmatoare.
 
 
Foto: unsplash.com

Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.83 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016